2018-10-27
傳統泰式餐廳,泰式美食非常美味,今日就等我帶大家去食傳統又美味嘅泰菜啦。餐廳外觀非常乾淨,用白色為底色仲有非常之有泰國特色嘅公仔-大笨象,超級有霸氣。餐廳燈光調校得剛剛好,雖然以白燈為主,但係非常舒適,而我今日都叫咗非常多美食,就等我黎同大家一一介紹:雜錦串燒:豬、牛、雞作為配搭,製作非常美味嘅半打串燒。食落口炭香味十足,非常脆口同樣帶有肉嘅鮮味。肉質唔會過韌,反映餐廳所選擇嘅肉類都係比較新鮮,餐廳亦都會附上沙嗲醬俾我哋配點,沙嗲醬有椰汁香味,食落口淡淡甜美,但有少少香辣,好精彩!原個菠蘿海鮮焗飯:成個菠蘿上枱超級難以置信,食落去有淡淡的菠蘿絲,炒飯調味剛剛好,配上不同海鮮,例如:青口、魷魚等等,多種唔同嘅配料喺口中嘅化學作用出色得很,海鮮嘅鮮味、菠蘿嘅熱帶風味每樣都恰如其分,非常出色。餐廳每逢一至日都會有超級特別嘅一蚊優惠,因為我係星期一去食,所以我就採用一蚊嘅超低價食到泰式明爐烏頭魚。呢個就梗係震撼啦一條大嘅烏頭再加一個火爐,乳汁洗完先話唔會有過老嘅情況出現,內裏配置嘅湯汁增強左酸甜嘅味道,十分開胃,你其他配料芽菜酸菜等等正正增加左不少口感,一同食落去之後真係好有酸菜魚嘅風味。飲品
雜錦串燒
原個菠蘿海鮮焗飯
泰式明爐魚頭魚
椰汁三色冰
芒果冰特飲
飲品就叫咗芒果冰特飲同埋椰汁三色冰。芒果冰特飲我相信係用一個芒果打成㗎,飲落去非常新鮮爽口,淡淡都飲唔到果肉絲同芒果嘅天然甜味。椰汁三色冰椰汁調味十足,三色冰配料多得來同樣都飲到椰汁同配料最佳嘅配搭喺邊度,甜度剛剛好。
香港傳統泰菜真係好難食到㗎,嚟緊11月我就會再去啦。