2016-08-19 1596 瀏覽
陽光普照, 最好不過郊外健行吸收吓大自然靈氣, 人都健康啲。從馬料水坐船到深涌馬頭, 沿指示牌行約45分鐘便到深涌農莊。今次黎郊外食傳統客家菜……….深涌農莊對住一片綠油油的大草地, 身心舒暢。終於黎到 lunch 食店 ~~~~ 深涌農莊價錢大眾化熱屎辣辣…..老板娘係冰箱攞隻冰杯出黎, 冰杯加凍啤, 渴一口, 涼透心, 真窩心。南乳炆齋跟平時食的不同, 我覺得味道怪怪地, 但同台2位姊妹卻不覺有異, 還食得津津有味。煎蠔餅這裡的招牌食品, 薄薄的蠔餅煎得味道香而也脆口, 蠔餅加入了鴨蛋, 蛋味較濃, 蠔仔雖細也鮮味十足, 還加入了大量芫茜蔥, 好鬼香口。客家炆豬肉傳統客家菜又點少得最靚既猪腩肉, 五花腩肥瘦相間, 肥肉爽口, 豬皮黏口而軟糯, 瘦肉的部份也炆得入味鬆軟, 味道濃郁而帶醬油及南乳香, 叫人不停的一件一件往咀裡送。

南乳炆齋

煎蠔餅
煎蠔餅
客家炆豬肉

客家炆豬肉
題外話/補充資料: 來吃前請先查核當天食店開鋪否, 否則食唔刑自負 :D
  • 客家炆豬肉