2024-07-23
今日放工去咗尖沙咀買嘢,突然諗起好耐冇食過韓國菜,而尖沙咀剛巧有條韓國街,於是走去睇睇,最後被呢間家庭式韓國菜館吸引到我入去探店,因為呢間餐廳門口係用咗紅色磚頭切成外牆,重襯埋道紅色和藍色木門,外觀上夠晒吸引到我嘅眼球。餐廳入面嘅裝修係用木系風格,店內的木枱木櫈有點懷舊嘅韓國家庭feel餐館,坐得好舒服,一啲拘謹感覺都冇。餐牌都有好多套餐組合選擇,搞到我心大心細,最後揀咗人氣極性嘅韓式牛肉石頭鍋飯和韓式牛肉飯。🥢 Bulgogi Hot Pot Rice 韓式牛肉石頭飯 配有一碗熱騰騰嘅韓國傳統海帶湯,仲有韓國經典泡菜、辣蘿蔔乾、韭菜花和辣香腸。而主角石頭鍋飯嘅材料都非常豐富,有牛肉、芽菜、紅蘿蔔絲、菠菜和生雞蛋,再配埋惹味嘅韓式甜辣醬,全部材料撈埋一齊食,口感非常豐富,而且石鍋夠晒熱令到鍋底有層飯焦,非常脆口又好味。🥢 Bulgogi Rice Bowl 韓式牛肉飯好大碟嘅韓國牛肉配上椰菜絲、芽菜、洋蔥絲和紅蘿蔔絲。牛肉鮮嫩多汁,而且炒到好香口。碟餸夠晒大碟,足夠送飯。同樣配有一碗熱騰騰嘅韓國傳統海帶湯,仲有韓國經典泡菜、辣蘿蔔乾、韭菜花和辣香腸。
🥢 Bulgogi Rice Bowl 韓式牛肉飯