2023-05-30 528 瀏覽
前幾日就係一年一度嘅🌸2023長洲太平清醮🌸,吸引咗超多人嚟長洲湊熱鬧,而我就係其中一個😆,大街上都有各式各樣嘅平安包飾品,咁梗係唔少得買返幾個真既平安包食下啦😋,呢間有成50年歷史嘅🌼郭錦記餅店🌼,適逢太平清醮,佢哋就梗係做唔停啦,事關每個都會買返個平安包,食咗平安包,寓意平安健康🙏🏻🙏🏻今次比我食到👉🏻太平清醮限定阿華田平安包 $15/1👈🏻,佢嘅外型已經比一般傳統嘅包唔同,咬落去比一般嘅更加軟熟,口感有少少似麵包舖嘅麵包咁,而裏面嘅夾心就係棉棉阿華田,食落都有濃郁嘅阿華田味,不過質感麻麻,佢有少少似忌廉狀,比較空氣感,自己就覺得一般🤔傳統嘅平安包有三個味道,🌼蓮蓉,🌼麻蓉同埋🌼紅豆 : $10/1 :佢個size足足有手掌咁大,每一個賣相都幾乎一樣,唔講唔知係全人手製😍,喺咁短時間裏面整大批平安包真係唔容易,真心佩服佢哋🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️仲要每一個幾乎水準一致,食落麵包非常鬆軟,有少少咬口,裏面嘅餡料都非常豐富足料🤤🤤,唔會好甜,就算放咗喺室溫五六個鐘,佢麵包嘅質感都冇變😍,仍然都係飽滿,值得一讚👍🏻👍🏻

外賣自取