Blog 主認識Grandma’s scones,係因為幾年前睇咗一篇佢嘅報道,而將佢默默記在心上。Grandma’s scone係有一位好後生嘅藍大女廚主理,佢話係英國,每一個家庭,都會有自己嫲嫲流傳落黎既英式鬆餅食譜。而佢就將傳統英式鬆餅加以改良,做出一種屬於Grandma’s scone嘅,外脆內軟嘅鬆餅食譜。平時佢哋嘅主打,已經講緊有10幾款創新嘅口味。今年適逢中秋,佢哋又再推出中秋節限定味道,將中式西式黎個Crossover❤️。⭐️開心果奶黃鬆餅開心果味平時都有嘅,但今次就加咗奶黃,算係三款入邊比較西化嘅。開心果味好突出,內裏餡料口感濃得黎滑,面頭仲有啲nuts,好香堅果味,如果喜歡開心果嘅朋友,應該會覺得呢款好驚喜。⭐️奶黃鹹蛋黃鬆餅⭐️白蓮蓉鹹蛋黃鬆餅呢兩款都有一陣好香嘅鹹蛋黃味,將傳統味道加入英式鬆餅,襯返中秋節嘅主題,既傳統又創新。入面都保留返成隻鹹蛋黃,好應節👍🏻。能夠係英式鬆餅入邊,加入中式傳統口味,都算好特別,好impressive。其實講真,三款都好食,外皮脆但又唔硬,內軟而且濕潤。Blog主帶左個返公司叮黎食,叮完之後,嗰陣香味逗留左係pantry好耐🤭,個個都問

⭐️開心果奶黃鬆餅

⭐️奶黃鹹蛋黃鬆餅
⭐️白蓮蓉鹹蛋黃鬆餅

其實講真,三款都好食,外皮脆但又唔硬,內軟而且濕潤。Blog主帶左個返公司叮黎食,叮完之後,嗰陣香味逗留左係pantry好耐🤭,個個都問叮啲咩咁香😂。

外賣送餐