2011-10-07
今日有高人指路,帶咗我哋去中環萬花紅食午飯。萬花紅位於中環卑利街,如果唔熟悉中環,都幾難搵;其實沿著荷李活道向東行,過咗伊利近街,見到嗰間舊式涼茶舖---公利真料竹蔗水,轉右嗰條上斜嘅掘頭巷,就係卑利街,萬花紅就係你嘅左手邊,如果你沿荷李活道繼續行,見到GOD嘅話,就表示你已經行過咗啦。行到門口,只見一間落地玻璃嘅舖仔,玻璃上面貼滿唔同食物嘅宣傳海報,上面有一個橙色嘅燈箱招牌,門口則放咗兩張細圓枱;步入去舖面,樓面呈L形,擺滿都只係八張圓枱,一間街坊小炒嘅格局;而係廚房門口嘅角落,就有一座熱水爐,隔離擺咗兩行茶壺,下面則放咗幾”箱”茶葉,原來萬花紅除咗小炒外,仲有茶市點心供應。呢間舖仔,左睇右睇,都唔似有三十幾年歷史,冇蓮香樓嘅金漆招牌和點心車,亦冇陸羽茶室古色古香嘅裝修格局,頂多都係得十年、八年光景,返屋企上網搵吓資料,才知道萬花紅早於1977年已經係中環開業,先係擺花街開舖,及後因拆樓重建關係,就搬到荷李活道,後又因加租關係,再搬到現址卑利街;原來係七、八十年代,萬花紅跟蓮香樓和陸羽齊名,係中環,冇人不識;如今,三間茶樓都依然屹立不倒,但就各走各路線。今日係假期,下午1:30,都唔
今日係假期,下午1:30,都唔係好多人,我們就佔用咗一張中枱;環顧四週牆上嘅宣傳海報,除咗一般小菜外,最吸引嘅,係羊腩煲和蛇羹;但食午飯時間,未有胃口食羊腩煲,只係叫咗個例牌蛇羹$298,再點了欖菜肉崧四季豆$55、蝦醬通菜牛肉$58及炸子雞半隻$118,可惜伙計說炸子雞未準備好,我哋就只好轉叫香煎蓮藕餅$55,再加幾籠點心。
伙計落單後,將食物記錄咭放返我哋枱上,驟眼一看,係記錄咭嘅背後,寫有幾行字,應該係我們點了的菜式,隨手拿來一看,字體秀麗,輕重有序,係現今科技發達嘅社會裡,要寫得一手好字已經唔多,仲要係出自一位茶樓伙計嘅手筆,就更加難得,值得欣賞。
再望吓對筷子,雖然唔係什麼象牙筷子,但係從筷子嘅顏色,已可知萬花樓嘅歷史不淺,而且係筷子上面,仲用紅字刻有”萬花紅酒家”字樣,如今,已經好少見。
呷咗啖茶,伙計就揣上一個石油氣爐及一碗卜卜脆、菊花和檸檬葉,我隨手就拿起一小塊卜卜脆食,果然脆,絕對唔會擺到腍哂,亦唔油膩,幾好食;不一會,嗰蛇羹就出場啦,一個不銹鋼鍋上,唔係一般嘅砂鍋,唔知有冇特別嘅原因,可能比較傳熱啩;嗰不銹鋼鍋睇落唔係好深,但係我哋四個人,每人都分到兩碗,平均每碗都只需$37.25,非常抵食。
先講賣相,唔太吸引,湯底呈瘀啡色,唔夠光澤,材料有蛇絲、肉絲、木耳等等,唔記得有冇冬菇絲,但刀功略嫌粗疏,有部份食材切得未夠”絲”;至於味道,鮮甜,味濃,唔錯,而且稀杰程度適中,加入菊花和檸檬葉,更能帶出蛇羹嘅香甜,食完頭輪,我哋仲要求伙計為我哋添加檸檬葉,準備第二碗。
食過萬花紅幾個小菜和點心,覺得萬花紅嘅火喉了得,有鑊氣,味道亦係傳統嘅做法,比較重手,比較濃味,絕對係一間值得保存下去嘅傳統茶樓,唯菜色嘅賣相和茶葉嘅質素,應該可以提升一吓;但以咁嘅價錢,可以食到呢d傳統美食,都算抵食。