2012-12-18
心血來潮, 扒癮又起, 剛巧朋友說銅鑼灣有一間扒房價錢不貴, 肉質鮮味, 而且更是 2046 拍攝場景之一,所以, 我又點可以不到此一嚐 一入店就已經見到一大張2046的海報, 就連餐牌也不例外. 相信喜歡此電影的粉絲們, 一定會在此大擦一餐 小弟想了又想, 最終都是選擇了夠多人揀的牛柳扒餐吃, 首先上枱的是:chopstick :餐包: 我想這應該是剧扒必備, 所以對此要求也不會太高, 但可惜是此店的餐包叮得不夠熱, 將牛油放入也是硬硬的, 如果可以再熱一點就perfect 了 羅宋湯: 未飲已經聞到濃濃既蕃茄香味, 一飲更是驚喜非常, 熱辣辣既湯頭, 滿滿既蔬菜, 大大舊既牛腩肉, 又軟又腍, 就算再熱, 不夠數分鐘, 我已經把它狠狠地渴完, 本人覺得此店的羅宋湯是我飲過咁多間, 最好味既一間 黑椒牛柳 : 鮮嫩多汁, 完全是入口即溶既感覺, 但略嫌牛柳熟得不夠熱, 食到中段, 肉質更是有少許凍凍的感覺, 不知道是否揀了7成熟的原因, 建議大家下次點此款的時候, 跟侍應說一聲牛柳要熱一點 估唔到隨餐仲有香滑雲呢拿味雪糕一杯附送, 還用一個懷舊的金屬杯盛著, 感覺真是滿足 P.
小弟想了又想, 最終都是選擇了夠多人揀的牛柳扒餐吃, 首先上枱的是: chopstick :餐包: 我想這應該是剧扒必備, 所以對此要求也不會太高, 但可惜是此店的餐包叮得不夠熱,
就算再熱, 不夠數分鐘, 我已經把它狠狠地渴完, 本人覺得此店的羅宋湯是我飲過咁多間, 最好味既一間 黑椒牛柳 : 鮮嫩多汁, 完全是入口即溶既感覺, 但略嫌牛柳熟得不夠熱, 食到中段, 肉質更是有少許凍凍的感覺, 不知道是否揀了7成熟的原因, 建議大家下次點此款的時候, 跟 侍應說一聲牛柳要熱一點 估唔到隨餐仲有香滑雲呢拿味雪糕一杯附送, 還用一個懷舊的金屬杯盛著, 感覺真是滿足
P.S. 記得一定要預早book 位, 否則只有一等再等