招聘中
月薪 (面議)
$17,000-$20,000
月薪 (面議)
2016-05-09 679 瀏覽
有人問我譚仔有咩好食我第一個反應係,你係米香港人黎? 第二個反應係,譚仔,除左麻辣米線之外,仲有咩好食? 我既話,就係每次都要食,唔食米線都要食既土匪雞翼。講真,譚仔雖然出名抵食好味,但並唔係乜野都好食,水準亦有時下降。 上次食左個皮蛋,就真係出事,因為得個皮有辣味,蛋黃冇味。 就係失敗之作。但由始至終,從來冇令我失望過既,就係土匪雞翼。 每次上碟,都不怎冒熱氣,因為都封實在焦脆既雞皮之內,只要輕輕一咬,就同黑芝麻香裂出,再深深咬入鮮嫩既雞肉之內,汁液帶有孜然胡椒滋味,流淌在齒頰之間,酣暢痛快,如同土匪打家劫舍既快感。以牙撕肉,以舌吮骨,幾分鐘就食得乾乾淨淨相傳土匪雞翼既由來,就係以前土匪打劫得來的百家香料,都融入鮮烤的雞翼當中,粗獷,野性,我食既唔係雞翼,而係一種嚮往自由既情懷。
有人問我譚仔有咩好食
以牙撕肉,以舌吮骨,幾分鐘就食得乾乾淨淨