2019-07-09
為咗要唱一堆神沙又免手續費,我決定搵咗神沙車幫忙, 睇咗時間表今日佢泊喺深井,七點前入到去都仲可以找換, 就係咁樣我就入咗深井, 去得呢度一定就係食燒鵝。印像中我都成年冇入過嚟, 但一講起好食嘅燒鵝一定係諗起呢度, 事關我個老友之前係住喺深井村, 我每個星期探契仔,都會入嚟呢度食飯, 但隨住契仔要就返學 ,搬返出九龍,我就入少咗黎。一向怕肥嘅我,通常好少食皮, 但食呢度嘅燒鵝真係不吃不快, 仲唔覺得自己食緊一層脂肪, 因為食落去係皮脆肉滑, 你唔會覺得好油膩, 最正係嗰啲燒鵝汁熱辣辣, 出面真係好少有咁樣嘅上菜方式, 啲燒鵝肉真係滑到痺, 而且食得出香料嘅味道, 所以咁遠路入嚟食係值得嘅, 因為佢真係燒鵝中嘅鵝王。食咁多肉,真係要叫返個啫啫通菜煲黎中和下, 呢個煲仔菜相當惹味, 超多蒜頭同辣椒, 未上檯已經香噴噴, 送飯一流。既然都已經豁出去, 唔爭在叫埋豉油皇鵝腸, 呢度啲鵝腸都好高質素, 新鮮同埋好長下, 而且相當有鑊氣, 真係要試過先識得形容。再試埋黃金中蝦, 蝦再加上蛋黃去炒, 連蝦殼蝦肉都食得出蛋黃味,讚!無論幾時入嚟呢度食飯,都覺得價錢合理 及相當高水準, 希望呢間傳統老店
當有鑊氣, 真係要試過先識得形容。
無論幾時入嚟呢度食飯,都覺得價錢合理 及相當高水準, 希望呢間傳統老店,繼續保持風味, 讓食客回味無窮。