今晚同幾位朋友第一次book左私房菜,因大同呢個名係以前香港一個老粵菜品牌,所以特登一齊試下餐廳內部環境好靚、好高貴,顏色令人好舒服我地一行6人,坐得好舒適!坐低左冇耐,好快就上左茶,佢地呢隻陳皮普洱茶真係好香、未飲已經上曬頭仲有佢地既前菜都好大方、食野前食少少,非常開胃我哋今晚個餐叫做大同會所晚宴,第一道菜係法式焗蟹蓋,每隻都大大隻,香口好味!第二道菜係燕窩鷓鴣粥,燕窩鷓鴣粥係一道經典手工菜,擁有悠久歷史,製作繁複湯羹口感入口順滑,搭配鷓鴣肉,香濃可口!然後係自泡味菜炒豬肚尖香脆可口,豬肚入味,佐以泡菜,口感爽脆廣州荔灣豉椒炒蟹亦都非常可口, 調味同埋蟹非常夾,食完返尋味!腿茸奶油津白係一道濃郁香濃既湯品,口感滑嫩,奶油香氣濃郁,值得一試!跟住就係蜜汁火方,食落口即刻溶化!咖喱牛腩真係非常出色,師傅將牛腩煮到又林又入味,撈落飯度食真係食唔停口!唔好睇蟹油撈麵啲蟹油好厚,佢撈落啲面度食又滑又香濃,大讚!最後出場嘅係20年陳皮紅豆沙,佢嘅陳皮未食入口已經聞到香味,同出邊食嘅紅豆沙非常唔同,充滿懷舊又高級嘅感覺!
餐廳內部環境好靚、好高貴,顏色令人好舒服
我地一行6人,坐得好舒適!
仲有佢地既前菜都好大方、食野前食少少,非常開胃

湯羹口感入口順滑,搭配鷓鴣肉,香濃可口!
然後係自泡味菜炒豬肚尖
香脆可口,豬肚入味,佐以泡菜,口感爽脆

跟住就係蜜汁火方,食落口即刻溶化!

唔好睇蟹油撈麵啲蟹油好厚,佢撈落啲面度食又滑又香濃,大讚!