2024-06-21
位於九龍圓方的「Coffee Hwajeon」是一家韓系文青風格咖啡店,以韓式傳統裝修感覺簡,清新脫俗,有著令人倍感舒適空間,你食主要供應韓國傳統炸雞、飯卷、年糕、窩夫、刨冰和各式各樣美輪美奐的咖啡飲品,而且大部份飲品和甜品都加上超美的食用花,視覺非常享受▪️Eal Grey Tea Croffle with pudding $ 145🥐伯爵茶布甸牛角包窩夫 非常豐盛的,牛角包窩夫鬆脆無比,充滿牛油香,面上鋪上邪惡的忌廉,雲呢拿雪糕淋上伯爵茶焦糖醬再炙燒好滋味,伴上伯爵茶味超濃的布甸和煙煙韌韌的蕨餅,再將伯爵茶醬汁淋上窩夫一起食用,超級美味▪️Strawberry Bingsu $ 98🍓士多啤梨戀人刨冰 炎炎夏日食刨冰就係最暢快,份量大得驚人,最少要兩至三個人先可以食得晒,刨冰表面淋上香甜的士多啤梨上和煉奶,味道清爽唔太甜,越食越想食,食到中間部份原來有蕨餅和新鮮士多啤梨,非常推薦清新又美味▪️Half & Half Fried Chicken $ 155🍗半半炸雞 (原味、甜辣)我們點了原味和甜辣口味,無骨韓式炸雞外皮好香脆,雞肉嫩滑啖啖肉,必食原味最經典,甜辣醬伴入炸雞香甜多汁,一啲都
🥐伯爵茶布甸牛角包窩夫
▪️Strawberry Bingsu $ 98
🍓士多啤梨戀人刨冰
🍗半半炸雞 (原味、甜辣)
我們點了原味和甜辣口味,無骨韓式炸雞外皮好香脆,雞肉嫩滑啖啖肉,必食原味最經典,甜辣醬伴入炸雞香甜多汁,一啲都唔辣好惹味,炸粗薯條亦特別香脆,沾上蜜糖芥末醬,必食推介
▪️Caramel Apple Milk $ 48
🥛焦糖蘋果奶
賣相非常精緻,面層有一層濃厚嘅焦糖奶泡,微微輕甜,然後就是香濃蘋果奶的味道,味道非常之夾,配上一件軟糯的韓式豆沙餅,美味
▪️Lotus Caramel Mill Shake $ 58
🍯LOTUS 焦糖奶昔
近期大熱的Lotus 餅乾,已經被廣泛用在甜品和飲品當中,味道是一股焦糖的香氣,口感鬆脆,配上焦糖醬打成的奶昔,口感濃厚亦唔太甜,非常美味,尤其是配上炸雞特別好飲