2024-01-29
同朋友嚟九龍灣德福廣場 Foodeli 食晏,朋友想食麵,而我就想食飯,見到呢間「8 番拉麵」嘅套餐價錢好經濟,有拉麵、沾麵同炒飯等供應,一於試下。點咗直源醬油吉列豬扒沾麵 ($78) 同 鰻魚炒飯 ($66),另外仲加配咗 2 款小食同汽水。豬扒炸至金黃色,外層酥香脆口,乾身又唔會油膩。湯汁採用有超過 400 年釀造技術嘅金沢著名品牌「直源醬油」炮製,濃淡得宜。把麵浸泡在微暖嘅湯汁內,麵條煙韌彈牙,掛湯力強,盡吸沾汁精華,啖啖滋味。鰻魚炒飯水準亦唔錯,熱辣辣、香噴噴,而且非常足料,米飯粒粒分明,但又唔會過乾或過油;鰻魚切成小丁方,弄得很香很甜,跟炒飯配合,絕對值得一試!小食揀咗芝麻雞翼 (+$20) 同 吉列炸蝦 (+$22),雞翼皮脆肉嫩,入口啖啖芝麻香;炸蝦鬆脆可口,沾上傳統他他醬,非常美味。