2019-02-12 281 瀏覽
今日去AIA環球嘉年華玩完之後入番中環食晚飯,雖然只係六點幾,但已經又餓又攰......因為前排去完越南所以想食越式野,於是朋友提議食鳴越,果然冇介紹錯~餐廳雖然位於地庫,但都容易搵。餐廳座位好闊落,環境舒服,有醬汁、紙巾同牙籤。朋友同我都係叫套餐,我叫咗香茅豬扒湯檬($66),佢就要蝦頭膏酸辣湯河($68),然後加$25點越式春卷。飲品方面就各加$10,分別點椰汁紅豆冰同椰汁三色冰。初時以為湯檬好細碗,所以見到咁大碗好滿足仲要塊香茅豬扒醃得入味,煎至微焦,最正係肥瘦適中,唔會又乾又“鞋”。另外,豬扒帶有香濃既香茅味,咬落鬆軟又多汁,而且已經去咗骨,食落唔會狼狽。蝦頭膏酸辣湯河一樣大大碗,湯底味道酸得嚟帶點微辣,好開胃。河粉爽口,而且配料豐富,有蝦、青口、蟹柳、帶子等。越式春捲(跟餐加$25)春捲餡料豐富,包括木耳、粉絲、紅蘿蔔絲等,而且炸得金黃酥脆熱辣辣,用生菜包住嚟食感覺好fresh~飲品方面大家都加咗($10)點風情特飲。無論係紅豆冰定三色冰,都唔會只係得個甜字,兩杯都帶有濃郁既椰香味道,紅豆亦軟腍唔會過硬。埋單每人90,冇諗過喺中環既地段食晚餐會食到抵食又高質既越式料理👍👍
餐廳雖然位於地庫,但都容易搵。

餐廳座位好闊落,環境舒服,有醬汁、紙巾同牙籤。

香茅豬扒湯檬

初時以為湯檬好細碗,所以見到咁大碗好滿足

蝦頭膏酸辣湯河
越式春卷

越式春捲(跟餐加$25)

前:椰汁紅豆冰;後:椰汁三色冰

飲品方面大家都加咗($10)點風情特飲。
香茅豬扒湯檬
蝦頭膏酸辣湯河