2020-05-17 812 瀏覽
今日就介紹一D少見既菜式!大家都知香港係美食天堂,但星馬菜算比較冷門一點。前幾日食lunch嚟到一間大馬餐廳,試左兩款幾特別既湯麵🍜,同大家介紹下!第一款係客家湯板麵。湯板麵係馬來西亞既一種麵,中間有點炒過既肉碎、魚乾、冬菇,湯頭飲落帶有一種「古早味」,好有一陣「家」的味道😂!板麵口感比河粉厚少少,但會滑一點。味道就偏少鹹同濃味,大家可以喜好落辣醬,會多左一陣酸味同辣味,係幾有趣!另外,佢呢度既叻沙都幾香椰子🥥味,香滑又帶點辣,但我感得成碗叻沙太水。除左魚板外,海鮮就真係一般-_-! 我覺得呢間餐廳水準一般,未去到話好食,特別既地方係佢主打比較少見既大馬菜,同埋我覺得😅呢兩碗野賣成近$70實在有點貴....!係灣仔附近返工既朋友,Lunch未食過既朋友不妨一試!大家有咩星馬餐廳推介,不妨下面話我知?

客家湯板麵
客家湯板麵