2020-10-10 37 瀏覽
今日嚟試嘅呢間泰國餐廳,嗌咗兩個餐,分別係滑蛋燒鰻魚大碗飯 同 招牌燒豚肉飯。嗌一個餐分別會有一個三色小食同一個餐湯,咁啱我嗌兩個餐就試晒兩款湯,冬陰功湯 同 肉丸扎肉鮮雞湯,另外再嗌左個 芝士蘑菇忌廉雞翼。首先,我覺得幾抵讚嘅一樣嘢就係個前菜。個前菜有酸辣鳳爪、蛋沙律同魚餅。出面平時食嘅前菜其實都整得比較Hea,意想不到嘅係,我食個魚餅嘅時候佢仲係熱嘅,真心抵讚。個蛋沙律有啲似七仔三文治嗰隻,但係個人覺得幾好食。至於嗰兩款湯,冬陰功湯算係幾好,而鮮雞湯就有少少可以改善嘅地方。冬陰功湯做得幾好嘅位在於佢個酸辣做得好平均,本身見佢奶白到呢隻色,諗住會好重奶味,但係飲落又唔會好覺,而個甜味都出到黎。個雞湯尚算不錯嘅,但係可能佢真係落得比較多雞,啲油有點多😂。至於主菜,我覺得個招牌燒豚肉飯尚算不錯,啲豚肉有啲似韓烤嗰種燒肉。滑蛋燒鰻魚個鰻魚中中挺挺,正常水準,但係個滑蛋可能煮耐左少少,冇想像中咁滑。同埋都食得出兩個飯底都係用泰國米,煮得比較乾身,個人覺得乾身嘅飯唔係好襯燒鰻魚飯,但係搭落燒豚肉飯都還可以。不過同行友人就覺得都幾夾,唔係太大影響。小食方面,整體上價錢都幾合理。而我嗌嗰個芝士雞翼

三色小食

小食方面,整體上價錢都幾合理。而我嗌嗰個芝士雞翼都做得唔錯,芝士蘑菇搭忌廉真係冇得輸。不過如果個芝士再溶多少少,個texture似拉絲會好食好多。

嘢飲嗌咗凍檸茶同龍眼冰,凍檸茶正常發揮,係個紅茶味冇咁出。至於龍眼冰略嫌甜得滯,可能佢本身啲龍眼比較甜,因為佢都落得多龍眼,一杯有成10粒。

兩個定食套餐,一個小食加兩杯嘢飲,兩舊水鬆啲,晚市來講都算可以接受。
三色小食