2014-05-14
母親節活動, 離不開一家大細齊齊正正食餐飯. 每次去酒樓都係一樣既套餐, 講真我真係唔多鍾意, 太悶啦. 試過食西餐, 但又發覺好難傾到偈, 所以今年都係揀返中餐... 今年冇Book酒樓, 冇房冇得唱K冇得打麻雀, 荃灣工廠大廈裡面既中餐私房菜, 好似話食物唔錯, 價錢又實惠!上到餐廳發覺佢既裝修同一般平民酒家冇乜分別, 以為會好家庭式或者小規模, 佢有成十幾張枱!坐低就先上個涼伴菜食住先~~ 涼伴涼瓜, 青瓜個涼伴汁好香, 有啲花椒油既香味, 加埋醋, 好醒胃!涼瓜唔會太苦, 甘甘地; 青瓜焾咗啲, 爽啲會仲好食~ 准山螺頭豬骨雞腳湯老火湯, 煲得好出味, 冇味精, 家庭式, 好味道 姜蔥火腩鮑魚煲一上枱, 香氣撲鼻, 香蔥同蒜頭真係冇得輸~鮑魚, 就算佢介開咗都咬唔開, 索性成隻擺入口咬, 兒? 估唔到又幾焾喎~~! 雖然鮮鮑個味其實唔係好出, 但新鮮既質感又唔同既, 加埋香口既薑蔥蒜都幾好味~火腩, 其實先係呢碟餸既重點~個皮有啲煙韌, 好香, 啲肉好焾, 唯一係鹹咗啲, 食唔得多~ 青芥辣牛柳粒個樣咁肉酸既... "哦?" 又幾好味喎!!佢係生洋蔥, 生青椒, 加牛柳
每次去酒樓都係一樣既套餐, 講真我真係唔多鍾意, 太悶啦.
今年冇Book酒樓, 冇房冇得唱K冇得打麻雀,
上到餐廳發覺佢既裝修同一般平民酒家冇乜分別,
以為會好家庭式或者小規模, 佢有成十幾張枱!
坐低就先上個涼伴菜食住先~~ 涼伴涼瓜, 青瓜
個涼伴汁好香, 有啲花椒油既香味, 加埋醋, 好醒胃!
一上枱, 香氣撲鼻, 香蔥同蒜頭真係冇得輸~
鮑魚, 就算佢介開咗都咬唔開, 索性成隻擺入口咬,
兒? 估唔到又幾焾喎~~! 雖然鮮鮑個味其實唔係好出,
但新鮮既質感又唔同既, 加埋香口既薑蔥蒜都幾好味~
火腩, 其實先係呢碟餸既重點~
個樣咁肉酸既...
"哦?" 又幾好味喎!!
佢係生洋蔥, 生青椒, 加牛柳粒既沙律!
生洋蔥固之然會口臭, 又會辣, 但都好清甜, 忍唔住越食越多!
生青椒亦固之然會有草青味, 但加埋所有嘢一齊食都好襯~
(加上我其實OK鍾意食生洋蔥同生青椒, 因為感覺好夏天~)
牛柳粒就一般, 冇乜牛肉味..
但個汁好得, 芥辣加沙律醬真係好好味~! 芝士龍蝦 (伊麵底)
主角嚟啦!! Wao~ 好大啖肉呀!!
話說皇太后 (我親愛既婆婆) 好鍾意食芝士龍蝦,
所以係每年大餐都必定會出場既一道菜,
但近呢幾年酒樓既質數下降了不少,
成日都剩係得個殼, 好耐冇見過咁大隻, 有咁好肉地既龍蝦啦!
呢隻龍蝦好好肉, 就算走油走得乾咗少少咁多多, 但都好好味!
個芝士汁反而唔係好夠芝士味, 似忌廉汁多啲, 冇預算中咁香~
個伊麵底都唔錯, 唔太焾, 份量又多, 正!!! 蒜茸粉絲蒸扇貝
好開心呀, 勁多, 係勁多蒜泥!!
蒸新鮮既扇貝邊有唔好食架~
不過美中不足係, 蒜泥好鹹吓,
冇叫白飯送, 真係有啲浪費~
(所以我留返啲蒜泥, 食魚嗰陣照撈埋嚟食, 好味道) 清蒸海魚
好大條魚, 有啲擔心會唔會好老, 又會唔會唔熟..
OMG, 又真係利害喎! 蒸到啱啱好, 真抵死!
鮮甜美味~ LIKE! 菜膽上湯雞
有偏見, 見到個咁閃靚靚又"傑"既芡汁, 實在不太喜歡
食落覺得冇乜雞味, 不過都幾滑, 菜冇乜特別, 一般. 花雕蛋白蒸蟹
個樣好吸引, 用蛋白墊底唔錯, 可以吸哂啲蟹味又唔怕太高膽固醇
可惜啲蟹洗得唔乾淨, 啲蟹腳直頭有泥, 所以有啲蛋白都唔敢食
蟹本身好甜, 啲膏都好香, 但實在洗得太求其.. 清菜時菜
菜本身唔需要特別寫, 但佢炒得好油.. 所以要彈一彈.. 糯米飯
呢個糯米飯就梗係比唔上我媽媽整嗰啲啦,
但係出街食計, 佢算好食, 特別係個潤腸, 超香
亦有好多花生同蔥花, 侍應亦應我地要求俾多碗花生我地,
仲話食糯米飯, 花生真係唔少得, 好識做~
不過糯米煮得太焾, 冇乜咬口, 唯有係味道搭夠, 尚算合格
雖然地點係唔就腳架啦, 但整體水準不錯, 經濟實惠, 還是有機會再幫襯的~~