2010-07-12 112 瀏覽
這家日本菜館的裝修並不十分日式,它的裝修極其量只是像一家買有日本特色食物的餐廳。佢d 食物質素係ok o既,仲好識做生意tim~平日gei套餐星期六、日同公眾假期食要加$2;因為$2唔係好多,所以如果有心食gei都唔會介意。食客點每個套餐都可以多點一款小食,蟹子青瓜沙律、炸蟹鉗、炸蝦、sesame八爪魚仔個價錢都reasonable gei,但三文魚壽司一客要加$14就貴lor~,跟餐追加小食唔係suppose to be平d ga 咩?星期日o係呢間餐廳食lunch,ordered o左:日式炒烏冬 + 菜蜜 = $36醬燒雞柳拉麵 + 柚子蜜 = $33Shashimi冷麵 + 檸茶 = $36p.s. 以上價錢包括凍飲及假日各+$2日式炒烏冬d日式甜醬油好好味,炒烏冬係即做的,烏冬係幼身gei,不算彈牙但口感ok,但餸方面就少o左d lor~,得d三絲同幾塊有d似口感硬d版本的午餐肉的豬肉;成個presentation except those seaweed ok似茶餐廳gei出品!醬繞雞柳gei靈魂o係個sause度,只要個sause好味,都已經唔會差得去邊;加上佢d雞柳用雞

佢d 食物質素係ok o既

星期日o係呢間餐廳食lunch,ordered o左:

日式炒烏冬 + 菜蜜 = $36
醬燒雞柳拉麵 + 柚子蜜 = $33
Shashimi冷麵 + 檸茶 = $36

p.s. 以上價錢包括凍飲及假日各+$2

醬繞雞柳gei靈魂o係個sause度,只要個sause好味,都已經唔會差得去邊;加上佢d雞柳用雞腿肉,口感一定ok ge;至於麵&豬骨湯的質素(拉麵最重要的部份s),麵不會過淋,亦ok滑但係未夠彈牙;湯方面豬骨味都ok真,唔係味精湯,一定好味過茶餐廳gei湯底,但雖然面有少許油,用以保持拉麵的熱度,是第一口湯並不是盪口,所以湯並未大滾,像我這些「一粒飯要食三餐」但又鍾意飲勁熱湯的人來說,吃到中段湯已經有點不夠熱了!

配菜方面,筍,海帶,粒粒粟米不錯,普通但份量也不少。

Shashimi冷麵夏天食真係so good,佢d冷麵汁好特別,唔似我o係Sogo或Jusco買到gei冷麵汁gei味,佢辣辣地好惹味,好sharp醒;shashimi方面有三文魚、八爪魚、北寄貝、魷魚各一、仲有甜甜的玉子絲、slice得好幼細的青品(澇埋冷麵汁好fresh)、一絲絲的蟹柳(並不是粉糰);所以呢個冷麵我好鐘意!

飲品方面,佢有好多款果汁及特飲,但要加錢所以無試,但among跟餐的三杯飲品,我覺得菜蜜不太甜ok好飲,但柚子蜜gei味道怪怪的!
2010-07-11
  • shashimi冷麵