曾經試過冇book位諗住walk in 碰吓運氣,點知真係冇位。今次專登打電話book枱,終於食到大部份沙田友都識嘅盛記!如果第一次去,算係難搵🙂‍↔️🥘鹹菜豬肚湯 x 清湯牛腩鍋鹹菜豬肚內有粉腸,有驚喜,豬肚份量都好多。清湯牛腩煮到好腍,個人鍾意食淋嘅牛腩,所以覺得OK。可惜份量唔多。湯底味道方面,兩個鍋太似,揀錯咗😕🥢酥炸魚片頭一碟有八舊,即炸即食,作為餐前小食確實開胃。🥢手切鮮肥牛(大)友人上次嚟幫襯食安格斯,覺得今次嘅手切鮮肥牛唔夠肥美。不過,肉質依然鮮嫩和有牛味。如果與其他火鍋店的價目相比,這碟的性價比係高嘅。🥢牛胸爽濃濃的牛香味,爽口,好正!就算牛胸爽係整舊肥肉,但吃起來唔會覺得油膩。🥢烏冬(半)店員見我哋兩個人,善意提醒我哋嗌半份(即一個烏冬)。留意番,唔係稻庭烏冬嚟㗎。🥢墨魚丸拼蝦丸墨魚丸彈牙,可惜有魚腥味。至於蝦丸,有一大浸胡椒味,可能係用嚟辟腥味,好明顯係用嚟辟味重手咗少少。如果叫做「胡椒蝦丸」,更為合適🙂‍↔️不過,鍾意食胡椒味嘅我覺得可接受。要讚嘅係蝦丸都幾爽口!🥢桂花蚌鮮甜爽口,沒有腥味,份量正常🥢酥炸魚皮有點油膱味,不太推薦🥢響鈴不似來貨嘢,應該係自家炸,一碟嘅

🥘鹹菜豬肚湯 x 清湯牛腩鍋
鹹菜豬肚內有粉腸,有驚喜,豬肚份量都好多。

🥢酥炸魚片頭
一碟有八舊,即炸即食,作為餐前小食確實開胃。

🥢手切鮮肥牛(大)

🥢牛胸爽

🥢烏冬(半)

🥢墨魚丸拼蝦丸

🥢桂花蚌
鮮甜爽口,沒有腥味,份量正常

🥢酥炸魚皮
有點油膱味,不太推薦

🥢響鈴
不似來貨嘢,應該係自家炸,一碟嘅份量對於兩個人有點多。 上枱時唔係熱嘅,應該炸咗好耐。 雖然味道普通,但總覺得火鍋不能缺少響鈴。

兩個人埋單要千幾蚊,依傢出去打爐人頭都要差唔多4-5舊水,唔怪得知咁多香港人北上。仍然,港式打邊爐係深圳取替唔到嘅,呢間值得更多支持,希望多啲人留港消費,保住呢啲小店✌🏻