2023-04-23 33 瀏覽
朋友喺附近返工,今日去左佢地頭試吓有咩新餐廳食。俾我哋經過咗呢一間巴剎雞飯個名好似幾特別,一於入去試吓,工業風嘅裝修自己好鍾意。我哋兩個叫咗: 巴剎雞撈麵($48):巴剎雞我諗係佢哋嘅招牌菜,好似海南雞咁樣亦都煮得滑身同埋好嫩。雞件份量都算幾多,而且撈麵味道啱啱好唔會過鹹或者過淡,麵身煮得幾好,自己唔鍾意啲好淋嘅麵,所以呢一個配搭幾好。男士嘅話可能會略嫌一碗份量唔太飽肚,可能要配搭一個小食。山打根皮蛋餃湯麵($46): 呢個係俾佢個名吸引咗所以叫嘅,上菜嘅時候一碗湯麵有四粒皮蛋餃,食落去其實同普通餃子唔係好有分別,都係包咗豬肉,只係多咗一粒皮蛋係中間,鍾意食皮蛋嘅可以試下,因為皮蛋味都算重嘅,而且出邊好似冇乜呢一個配搭。如果想食嘅可以叫一碗淨皮蛋餃,因為湯麵嘅湯底比較淡,自己加咗佢哋秘製嘅醬油落咗少少味。炭燒沙嗲豬同雞(各三串) ($88): 真係用炭爐上嘅,感覺好的骰好特別。見到真係燒咗有窿邊,食上去好有炭燒味,再配上沙嗲醬好似去咗泰國食串燒咁樣,感覺都好地道。豬肉亦都食唔到有筋,每串大概有四舊左右,啖啖肉。咖央手抓餅($28): 搽咖央喺手抓餅上面再配上椰絲同埋芝麻呢個組合都幾特別

我哋兩個叫咗:

咖央手抓餅($28): 搽咖央喺手抓餅上面再配上椰絲同埋芝麻呢個組合都幾特別,自己都幾鍾意,首先咖央醬唔會太厚,配上新鮮煎起嘅手抓餅脆脆地而且好鬆亦都唔算太甜。如果可以再切咗先上菜嘅話會更加好

冰菊普洱冷泡茶($20): 飲品先上,係用茶包沖嘅,冇加糖架(好唔鍾意啲冷泡茶入邊會加糖嘅舖頭)。冰菊普洱飲落去第一啖嘅感覺好似飲緊菊花茶咁樣,普里味會慢慢先滲出嚟,呢個比較少喺其他舖頭會見到嘅,可以一試。

總結:呢間餐廳都算幾有特色,而且餐牌上面好多嘢都係其他舖頭冇嘅,值得試吓。價錢亦都大眾化唔算好貴,同朋友嚟嘅話可以叫多幾樣小食大家share食。