如果不是同事說起,我完全不知道公司附近開了新的韓食店(仲要已經開左至少一個月以上....老闆真係要諗下點宣傳),既然新開我地決定試下食lunch,12:40去到,門口有個大大嘅都敏俊車長迎賓,最初以為係poster點知原來係韓國最興嘅手畫壁畫,很像真。卡位旁有火車窗口壁畫,地下瓷磚也是火車軌圖樣,裝修都幾有特色,不過坐低之後就有啲擔心,間店面積不少又係lunch hour, 居然坐左10分鐘都仲係得我地一枱客,當時諗:吾會係黑店掛.....Lunch set 我地叫左2個伴飯1個包飯,伴飯80包飯120, 輪lunch價錢比隔離小巷韓食店貴。好快5個小碟上場,味道好好,泡菜不會太辣,啱香港人口味,問過店員,小碟是可以再添的,不過我們沒有再添,因為主菜接著就上場。伴飯其實係石煱飯,不過佢另外有一碟俾你加入去,撈完再食,其實吾係特別,不過好味道,辣醬雞伴飯比較好味,吾辣嘅豬肉伴飯無甘野味,我問店員攞左支韓式伴飯辣醬,甜甜地少少辣,加左之後就勁好味,同我係韓國食嘅味道好似。另一個包飯值得推介,$120餐有一大碟吾同款式蔬菜,佢話全部係韓國直送有機蔬菜,雖然吾知係真定假,不過啲菜的確好新鮮好甜

伴飯其實係石煱飯,不過佢另外有一碟俾你加入去,撈完再食,其實吾係特別,不過好味道,辣醬雞伴飯比較好味,吾辣嘅豬肉伴飯無甘野味,我問店員攞左支韓式伴飯辣醬,甜甜地少少辣,加左之後就勁好味,同我係韓國食嘅味道好似。另一個包飯值得推介,$120餐有一大碟吾同款式蔬菜,佢話全部係韓國直送有機蔬菜,雖然吾知係真定假,不過啲菜的確好新鮮好甜,我全程淨食菜已經好滿足
左面伴飯,中間伴飯嘅小菜,右面係包飯嘅蔬菜
個餐另外包一碗大醬湯一碗白飯一小碟牛肉,相對碟蔬菜,碟牛肉份量比較少,鍾意食肉嘅男士肯定吾夠食,不過鍾意食菜的女士,一個餐兩份食再加個炒年糕就肯定會飽。

全店除了一個小妹妹店員會說廣東話,其他的店員(估計是老闆和老闆的親人)都只會說韓語和不易聽懂的國語英語。另外我地坐到1點幾,終於有其他客人,而且一半都係韓國客(乜我公司附近有甘多韓國人返工嘅咩?),估計呢間餐廳嘅食物都幾地道。

總括黎講餐廳環境味道服務都好好,價錢同附近相比略貴,不過碟菜值回票價。
2014-05-07
左面伴飯,中間伴飯嘅小菜,右面係包飯嘅蔬菜