2019-10-02
是咁的 今日機緣巧合下同女朋友仔加埋其他朋友就黎到新蒲崗食晚飯,朋友介紹呢間日本餐廳幾抵食咁我地一行五人就去試下啦餐廳做緊優惠,如果落單超過400蚊咁就可以加一蚊有一份海膽咁就緊係加啦就算伏緊都係一蚊雞啫海膽色澤都好正常係餐廳燈光偏黃啫睇個樣都算新鮮每塊海膽都仍然保持到佢嘅形狀夾好都算實身唔會一pat野咁 初步黎講都係合格至於味道上呢,一蚊雞加嘅野我本身都冇咩要求唔好太伏就得,咁食落都符合預期,食落都唔多唔少食得出d明礬味不過唔算太濃還可以接受啦海膽味道偏甘但都食到淡淡嘅鮮甜味呢板海膽雖然唔係特別出色但都係合格嘅叫左個牛肉壽喜燒鍋 牛肉份量都唔少 配料份量都適中可以再多d嘅咁牛肉質素都唔錯起碼唔會太肥又唔會食到好重雪味唔錯治錯至於壽喜燒湯底略嫌咸左d 因為壽喜燒應該係甜甜地果種但就食唔到果種味喇不過當係牛肉鍋咁食都唔錯嘅食日本野點少得壽司呢到壽司總類都唔少不過價錢就各有千秋,最平嘅我見應該就係希靈魚9.8兩件 價錢高d嘅 四十幾蚊兩件都有 不過整體價錢都合理希靈魚壽司爭鮮價錢不過就好食過爭鮮嘅,但個人喜好就鐘意醋鯖魚果part再酸d咁成塊食落去同醃製嘅飛魚籽個對比度更大咁先好食嫁嘛呢到
食日本野點少得壽司呢到壽司總類都唔少不過價錢就各有千秋,最平嘅我見應該就係希靈魚9.8兩件 價錢高d嘅 四十幾蚊兩件都有 不過整體價錢都合理希靈魚壽司爭鮮價錢不過就好食過爭鮮嘅,但個人喜好就鐘意醋鯖魚果part再酸d咁成塊食落去同醃製嘅飛魚籽個對比度更大咁先好食嫁嘛呢到希靈魚就偏淡味喇不過唔想食咁重口味嘅朋友仔就啱食喇甜蛋壽司我冇食到但聽到個評價係好食嘅咁睇樣應該都唔錯嘅至於北寄貝壽司就有少少失望,北寄貝本身已經偏細塊但舊壽司飯就握得都幾實兼具大舊所以整體口感就麻麻地,而且塊北寄貝都冇咩應有嘅鮮甜味,呢樣就爭d喇至於帶子壽司呢 都成三十幾蚊兩件,不過質素就回復番應有水平咁,帶子大塊食落都新鮮爽口,謝略嫌鮮甜味不足,爭咁d肉汁相信係同帶子嘅產地有關,不過起碼佢都係新鮮嘅
順番個上枱次序post,跟住黎嘅係炸八爪魚丸,呢味可以唔洗試,連超市Taste嘅八爪魚丸都好食過佢,所以唔詳細評論喇
呢碟係鐵板牛舌!我講過我係好鐘意食牛舌所以如果間餐廳有牛舌基本上我都會食!呢入鐵板牛舌夠曬火喉,上枱時熱辣辣炸炸聲!不過唔知點解聞落有陣燶味雖然食曬成碟都唔覺有野燶但上枱時真係有陣燶味,懷疑塊鐵板有可能洗得唔乾淨,不過懷疑啫唔肯定嫁講番味道方面,牛舌好好食,睇落以為好厚但其實厚薄適中爽口香腍,正配埋佢落好左嘅疑似燒汁簡直係perfect match呢碟高質
跟住又上番壽司,唔知點解佢d壽司唔係一次過上,不過唔緊要啦,都係食落肚啫叫左朋友介紹嘅醬燒三文魚腩壽司,呢款的確幾出色而且餐廳係將塗滿醬汁嘅生三文魚腩燒到熟,而唔係先燒熟三文魚腩之後再喺魚肉身上塗一層醬汁,呢個做法當然會令醬汁更加融入三文魚腩入面而且更入減低魚腩嘅油膩感,甜甜地嘅醬汁同三文魚腩油兩者交匯,個感覺好好相反如果燒熟先再塗汁上去,醬汁同三文魚油就會脫勾,咁樣食落就會一啖醬汁味一淡魚油香,咁樣就會令到塗醬汁呢件事變得多餘甜蝦壽司就每件壽司配上兩隻甜蝦,中和左呢到壽司飯偏實偏大舊嘅問題,甜蝦鮮甜不過原隻上嘅甜蝦食落比較麻煩,仲要一件兩隻蝦,要搞個蝦頭都相當麻煩不過好味嘅麻煩少少都唔緊要嘅蟹籽軍艦都好足料,嚴格黎講係飛魚籽,咁味道都好正常價錢又平份量又多,抵食
仲有叫到呢個海鮮pizza,呢個pizza都有中上水平,餅底皮夠薄,太厚嘅皮成口粉好影響個味道,不過佢雖然餅底夠薄但可惜就唔脆,相信係火喉時間掌握得唔好或者係個餅底搓嘅時候落得太多水所導致而材料上都非常充足,有d蝦、魷魚等等嘅海鮮配料味道都非常唔錯另外叫左鰻魚炒飯但唔記得影相,質素都唔錯,鰻魚唔係切到細細粒,係切段,而且份量唔少,不過略嫌個炒飯可以俾多d鰻魚汁去炒咁會好食d
總括黎講,叫左唔少野食嘅情況下都係150一個人仲有得優惠價食海膽而且唔係中伏,整體黎講價錢都好公道,食物質素都有中等至中上水平,喺日本餐廳咁氾濫嘅香港,好多時都會食到伏野,咁呢間都算OK嘅