2024-05-27
觀塘其中一間人龍店,價錢親民,其中以梳孚厘班戟既精緻賣相吸引左不少年輕人來光顧。去既當日大約晚上7點半,門口排隊既人唔多,等左1-2張枱就入得。舖面好大,座位好多,店員安排左我地坐二人枱,枱面唔大,叫多幾樣野都擺唔哂,梳發好軟林,坐得舒服,但如果坐梳發位置會顯得張枱太高,雖然未去到影響用餐體驗,但都覺得有點唔方便。《$148 蒜香蟹肉炒意粉 - 小辣》 ⭐️⭐️⭐️⭐️意粉上枱既時候係一個美麗既山形,上面舖滿左蟹肉。落單既時候有得挑選辣度,我地呢次就揀左小辣。意粉煮得岩岩好,唔會太軟太硬,炒意粉唔會話好油,一夾意粉果下蒜香撲鼻,食落唔會咸,出色。《$148 明太子忌廉大蝦意大利飯》⭐️⭐️⭐️因為用左明太子醬,個意大利飯係粉紅色,好吸睛。飯量唔多,偏淋身,入面仲有3-4隻大蝦,蝦肉爽口彈牙,但蝦味就冇咩。感覺明太子醬可以再落多少少,而家忌廉味道偏重,但整體來講都係合格線以上。《$68 山葵蛋黃醬薯條》⭐️⭐️⭐️⭐️用既係幼身薯條,類似M記果種。薯條炸到好香脆,而家份量好多。配左山葵蛋黃醬,香而不辣,有山葵果種攻鼻,刺激感,但唔會辣到食唔到,令人食完一口接一口。《$78 炸魷魚鬚 配芥茉籽蛋黃醬》⭐️⭐️炸魷魚
《$148 蒜香蟹肉炒意粉 - 小辣》 ⭐️⭐️⭐️⭐️
《$148 明太子忌廉大蝦意大利飯》⭐️⭐️⭐️
《$68 山葵蛋黃醬薯條》⭐️⭐️⭐️⭐️
《$78 炸魷魚鬚 配芥茉籽蛋黃醬》⭐️⭐️
炸魷魚鬚稍微有點小油,而且今次呢份鬚既份量比較少,仲要全部都細細條,食落就冇咁開心啦。芥茉籽蛋黃醬冇咩特別,個人覺得點左醬反而增加左飽膩感,不如唔點又或者換隻清爽D既醬會好一點。
《$78 馬蘇里拉芝士焗薯蓉帶子》⭐️⭐️⭐️⭐️
店家將芝士舖係薯蓉既面頭,再攞去焗,但唔似肉醬意粉果種會焗到硬身,焦脆。焗完之後有好香既芝士味,望落平平無奇,但配上軟滑既薯蓉,再加上入面既帶子,增添左成道菜既口感同層次,值得一試。
《$138 菠蘿忌廉配新鮮焦糖菠蘿梳孚厘班戟》⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個係店家最新既菜品,梳孚厘滿滿既奶香味,而且空氣感十足,輕輕搖隻碟已經feel到梳孚厘班戟果種動L既感覺,難怪有咁多人慕名而來啦。今次食既係菠蘿忌廉口味,菠蘿醬唔會太甜,食落都好fresh,配左3片切片焦糖菠蘿做伴碟,好食得黎唔會膩。
人均消費:$400
環境:8/10