2023-09-03 64 瀏覽
⭐️ 水門半隻雞 $108呢個係一個好健康嘅選擇。佢嘅雞肉好嫩滑😗😗,仲有個酸酸甜甜嘅秘製醬汁,真係好開胃。仲有一碗胡椒雞湯,夠胡椒味,又清甜。雖然雞睇落蒼白,但係佢嘅肉質好嫩滑,多汁得嚟,食落去唔會覺得油膩,冇咗一般雞嘅黃油同埋油膏👀👀。係好清新健康,食得無負擔😄😄。半隻雞仲無骨,就係一閃眼就食晒。總括嚟講,呢個真係好好味又健康嘅選擇,我好推薦,真係非常出色💛💛,尤其係對鍾意食清淡嘅人嚟講,一定會好鍾意。⭐️ 水門撈麵 $58呢個撈麵加埋雞腳、鴨血同豬手。食落去有種滷水撈麵嘅感覺,豬腳、豬手同鴨血都炆得好入味🤤🤤。撈麵嘅麵質好彈牙,有咬口,啲汁都好好咁掛喺麵上面,份量都好足夠🤩🤩。送餐嘅時候,佢地仲會配返一個小碗,可以裝住啲骨,服務好細心👍🏻👍🏻。⭐️ 清湯魚片金邊粉佢個湯底好清爽,仲有好多料,有炸蒜、豬皮、芽菜、蔥粒,食落去好豐富嘅感覺😆😆。魚片好大塊、好厚身,食落去有彈牙嘅口感,真係可以嚟到魚嘅鮮甜味。金邊粉又軟滑又入味,份量剛剛好😎😎。⭐️ 香茅特飲唔多餐廳有呢個香茅特飲,味道好清新,唔會太甜,夏天好熱嘅時候飲落去好解暑😋😋。香茅味道好突出。同其他餸菜一齊飲,可以解油膩感覺。真係好特別
⭐️ 水門半隻雞 $108

⭐️ 水門撈麵 $58

⭐️ 清湯魚片金邊粉

⭐️ 香茅特飲
唔多餐廳有呢個香茅特飲,味道好清新,唔會太甜,夏天好熱嘅時候飲落去好解暑😋😋。香茅味道好突出。同其他餸菜一齊飲,可以解油膩感覺。真係好特別,值得一試😚😚!

⭐️ 泰式檸茶
好推薦呢個!同一般用紅茶加檸檬嘅檸檬茶唔同,佢用泰國茶葉做底,再加埋檸檬🤪🤪。整個味道特別得嚟,飲落去濃而不澀,仲有種香草味,好出色😝😝。

🍄 總括嚟講
價錢親民,份量好足夠😻😻。菜單有唔同選擇可以揀。味道好好,質素都高。特別係水門雞、同埋嘢飲方面,真係有好多驚喜,絕對值得一試🤤🤤!

📍水門雞飯 (汀角路) Water Gate Chicken Rice (Ting Kok Road)
大埔汀角路11號地舖
G/F, 11 Ting Kok Road, Tai Po