2024-09-24
住新都城嘅朋友成日話上海小籠皇嘅小籠包好正好好食,今日終於可以試下啦~我鍾意食包點,揀咗小籠包,蒸銀絲卷,黑胡椒大餅,紅燒獅子頭,加$30叫咗碟蒜蓉炒油麥菜,好抵喎!一開蓋見到小籠包超興奮,熱辣辣嘅小籠包頂部有個窿可以啜湯汁,好正宗嘅做法,好少店舖做到,夾起無穿皮又多肉汁,正正正👍🏻朋友果然無介紹錯😋銀絲卷,包裡真係一絲絲結合而成,質地柔軟又唔黏牙。黑胡椒大餅,外表滿滿芝麻而且金黃色,又靚又香,火喉剛剛好!紅燒獅子頭,圓碌碌好大粒,味道濃厚,配飯配銀絲卷一流。蒜蓉炒油麥菜好夠鑊氣,蒜香翠綠爽脆,$30食到碟咁有質素嘅油麥菜,抵到喊!係茶餐廳炒碟菜都要$70啦~朋友果然無介紹錯,價錢親民又好食,性價比高,難怪佢成日唔買餸煮飯,輕輕鬆鬆落黎小籠皇開餐啦!下次要再黎試下酸辣湯,上海粗炒,上海炒年糕,回鍋肉。。。仲有好多野想試😬仲要encore 小籠包😍
銀絲卷,包裡真係一絲絲結合而成,質地柔軟又唔黏牙。
黑胡椒大餅,外表滿滿芝麻而且金黃色,又靚又香,火喉剛剛好!
紅燒獅子頭,圓碌碌好大粒,味道濃厚,配飯配銀絲卷一流。