📌 河內越式料理 (西洋菜南街) - 旺角西洋菜南街204號地舖🗓(25/11) 星期五 ⏰ 晚上7點左右 💈特式:最近成日心思思想食越南野,今日係旺角行完街經過見到呢間河內,覺得價錢都相當親民,所以就入去試下,之後再睇返佢另外仲有兩間分店係尖沙咀同大圍。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:見到佢主食類都係大約$60左右,另外仲可以加$2~30蚊加配小食,而家等我同大家講下越式味道先。主食 - 主食我就揀左河內生熟牛肉湯河粉同順化豬肉卷撈檬。生熟牛肉粉最大嘅好處係食到兩種唔同口感,生嘅牛肉上枱後浸一浸湯就做到剛熟效果,食落口好淋滑,熟牛肉佢就係比腩片,牛味重d香d,個湯面有好多蔥絲/洋蔥好香,我就好鐘意,不過唔鐘意嘅朋友都可以走左佢,總結算係一碗高質嘅生牛肉湯河;順化豬肉卷我係第一次食,口感同味道都唔錯,有d似煎香左嘅豬肉條,外皮有木脆口,咬落又煙煙韌韌咁。小食 - 小食就加配左份越式豬頸肉,分量都唔細,同埋好大塊,好香口同有少少脆皮嘅效果。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛飲品 - 飲品叫左兩杯特式飲品,椰汁綠豆冰同蜜糖柑桔冰,椰汁綠豆冰好重又香椰汁味,杯柑桔冰無我想像中咁好酸,飲完有d夏
🗓(25/11) 星期五 ⏰ 晚上7點左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

主食 - 主食我就揀左河內生熟牛肉湯河粉同順化豬肉卷撈檬。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 飲品叫左兩杯特式飲品,椰汁綠豆冰同蜜糖柑桔冰,椰汁綠豆冰好重又香椰汁味,杯柑桔冰無我想像中咁好酸,飲完有d夏日feel,如果夏天飲應該仲fit。

🍽環境:餐廳環境嘅衛生/整潔方面做得唔錯,比人感覺都舒服企理,餐廳有好多卡位,枱面空間亦都足夠,坐落都幾舒服。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:員工服務態度都唔錯,亦都見到樓面姐姐做野好勤快,仲有都好清楚咁介紹店內特式食品/飲品,上菜速度都好快,唔洗等好耐。

💰💸價錢:叫左兩個主食兩杯特飲再外加1個小食,埋單都唔洗$180,認真抵食。

🐲💬總結:我覺得呢間越式餐廳d食物價錢好親民,食物質素亦有返咁上下,如果有朋友想食平嘅越南野,我推薦可以嚟試下。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
河內生熟牛肉湯河粉