2015-04-28
1970 瀏覽
在上環食午餐其實都算多選擇~ 這天星期日, 心血來潮想去食Suzuki, 想一想都有好幾年沒有去...一個人被安排坐單邊梳化位, 又望到街外, 感覺都幾舒服!食物選擇都算多, 不過假日沒有set lunch, 單叫價錢真的有點嚇人! 其實俾多少少應該可以去酒店食個brunch/ all day breakfast set了~不過最後還是叫了最貴兼人氣推介的香煎鵝肝牛柳粒飲鍋! (HK$92)而轉套餐更要加HK$42! 而$42也只可包括餐湯/ 沙律 / 飲品 (任選其中兩款咋)最後我揀左餐湯 - 雜菜湯! 第一眼見有點失望, 雜菜湯看似很水汪汪, 幸好原來湯內有很多材料, 味道都很不錯!主菜比想像中很快送到! 而且賣相和menu有9成相似, 加分!雖然鵝肝只是一般水準, 但配上腍身的牛柳粒好香口又入味, 正!而飯亦用了珍珠米, 特別! 餐飲當然要揀咖啡~ 除了menu上有四款蒸漏咖啡不包括外, 其他咖啡或新鮮果汁都可以揀!咁計落加餐HK$42都叫抵返少少, 因為一杯咖啡閒閒地都要HK$39-45不等...最後我叫了杯棉花糖朱古力咖啡~ 咖啡味較淡, 不過甜甜地的朱古力香一杯不夠喉!埋單
在上環食午餐其實都算多選擇~
一個人被安排坐單邊梳化位,
又望到街外, 感覺都幾舒服! 食物選擇都算多, 不過假日沒有set lunch, 單叫價錢真的有點嚇人!
不過最後還是叫了最貴兼人氣推介的香煎鵝肝牛柳粒飲鍋! (HK$92) 而轉套餐更要加HK$42! 而$42也只可包括餐湯/ 沙律 / 飲品 (任選其中兩款咋) 最後我揀左餐湯 - 雜菜湯!
第一眼見有點失望, 雜菜湯看似很水汪汪, 幸好原來湯內有很多材料, 味道都很不錯! 主菜比想像中很快送到! 而且賣相和menu有9成相似, 加分!
最後我叫了杯棉花糖朱古力咖啡~ 咖啡味較淡, 不過甜甜地的朱古力香一杯不夠喉! 埋單前叫 侍應送上一杯暖水也很快送到!
由安排坐位, 落單和上菜等服務都給我很有效率又親切的感覺~ 最後一人午餐埋單HK$147, 感覺還是好貴呀!!!