2019-08-26
YMT都有好高質嘅茶記點心~位置近旺角鬧市點心中西合壁,即叫即蒸,等候約10至20mins即熱辣辣上枱水準唔差,幾足料之餘,賣相都討好,價錢幾平,算幾良心啦!流沙奶黃西多士 $22佢將西多士炸到金黃色,色澤金光璀璨勁吸睛,切落去…奶黃色的餡料就湧出嚟,超有視覺效果!奶黃味香甜,似係鹹蛋黃味,似食流沙奶黃包西多士外面香脆可口,內心勁軟綿綿,奶黃餡料喺口腔溢出,蛋黃味香濃餡料唔算太甜,有層次感銀津蝦餃皇 $3232蚊4隻幾足料....平均都係8蚊隻,隻隻都飽滿…每隻有大概3至4隻蝦,算幾有誠意蝦肉爽口彈牙,雪白外皮幾煙靭,似Mask咁薄,真係皮薄餡靚香滑牛肉腸 $22由純白腸粉皮透出牛肉餡,餡料充足,分成3等份,每份都有幾乎相等份量嘅餡料,真係啖啖肉!腸粉皮幾軟滑,一夾落去無碎開,夠晒滑溜甜豉油係腸粉點睛之筆,好鮮甜荷葉蒸飯 $30用荷葉炊成嘅蒸飯有荷葉香,炊得軟硬適中,蒸熟後每粒飯粒都粒粒分明,吸收咗荷葉香,仲有2隻大蝦,一籠其實都夠飽肚啦蟹籽燒賣王 $31上面有蟹籽,豬肉&蝦肉比例均勻,蝦肉爽口鮮甜,唔使蘸豉油/辣醬都得鮑汁鳳爪 $30算係份量適中同吸收到鮑汁,伴菜嘅花生較吸收鮑汁,不
水準唔差,幾足料之餘,賣相都討好,價錢幾平,算幾良心啦!
流沙奶黃西多士 $22
奶黃味香甜,似係鹹蛋黃味,似食流沙奶黃包
餡料唔算太甜,有層次感
銀津蝦餃皇 $32
蝦肉爽口彈牙,雪白外皮幾煙靭,似Mask咁薄,真係皮薄餡靚
香滑牛肉腸 $22
腸粉皮幾軟滑,一夾落去無碎開,夠晒滑溜
甜豉油係腸粉點睛之筆,好鮮甜
荷葉蒸飯 $30
蟹籽燒賣王 $31
鮑汁鳳爪 $30
算係份量適中同吸收到鮑汁,伴菜嘅花生較吸收鮑汁,不過略嫌唔夠味
椰皇燉奶 $38
椰皇燉奶係限量發售,用原盅椰皇盛載燉奶,甜度適中,但係我食到底有啲奶仲未凝固好
食完燉奶可以食埋少少椰皇肉,椰皇肉清甜可口,解咗燉奶嘅甜味
樽仔奶茶 $23
樽仔奶茶&咖啡係店舖推介,即管試試,外形似足燈膽,相機食先嘅朋友就啱晒
我試咗香滑奶茶,係滑嘅,但唔夠傳統咁滑,有啲太甜……