2017-06-12
hello, 又係我儀儀仔。今日適逢我大學同學請食飯,事關佢就嚟要 派去星加坡工作。佢公司加咗成三成人工畀佢 ,仲要畀成十皮嘢佢去settle down 喎。佢話 "既然係咁就等我請你哋班老死食一餐正嘢"。基本上,如果唔係地膽都唔知尖沙咀有呢間咁嘅嘢。上到去第五層,有四隻忍者龜望住你,之後仲要轉𨋢。好,廢話唔多講喇。 入到去,發現真係一間好日本嘅日本餐廳。因為佢真係有日本師傅喺度搓緊壽司。我哋就被安排坐喺四人枱度。 一睇menu,發現原來價錢都唔平喎,最平嘅set lunch都要成一百九十蚊。我心諗既然係朋友請就唔好食到咁盡啦,就叫咗以下又豐富又好食嘅set lunch。首先係前菜,沙律,三文魚頭湯。沙律幾新鮮,而前菜酸酸甜甜易入口。三文魚頭湯唔算太香,魚頭肉夠嫩,唔多骨。湯唔似麵豉湯咁咸,濃度適中。呢碟壽司係全lunch set最好食嘅。海膽一食落去真係超新鮮,又鮮甜,一啲都冇爛容容漿住既感覺。其他壽司都好食,壽司飯好 軟熟。個牛肉don雖然賣相唔係好靚,但燒牛肉燒得岩岩好, 唔韌但有口感。個照燒汁送飯一流。如果個飯整熱啲就更好,我食果時已經唔太熱,有點失望。呢張係另一個朋友叫既,死
呢張係另一個朋友叫既,死仔包叫左最貴成390蚊既lunch set.味道當然讚不絕口。但份量好似唔太夠喎。
呢個係主人翁叫既,都唔弱。成為360蚊。個set仲包埋個飯既。
最後當然仲有甜品,餐茶。不過吹緊水就冇影相。總括黎講,食完成個lunch set之後,
因為實在太好味,直情想再食多幾件壽司添呀~不過再黎要儲儲荷包先。