2021-05-28
相約朋友食好西,呢間壽司店地方唔係好大,除咗貼了一些日式海報,還有很多figure, 很有趣!晚市有不同定食可選擇,好多都好吸引,尤其係見到人氣No.1既$388嘅極上壽司定食,真係流晒口水,最後叫咗呢個加埋一個本鮪丼定食($288),兩個些牙食,可以每樣試啲!每個定食都有凍豆腐同埋湯附送,以為佢係普通嘅麵豉湯,點知有蜆肉,相當鮮味,可能係用不同魚既部位淆出嚟,豆腐都好滑。極上壽司定食有十款,左至右包括牡丹蝦、赤身、中拖羅、地金目鯛、深海池魚、活赤貝、原粒帶子、日本馬糞、三文魚子、燒左口魚邊,全部都好新鮮,特別喜歡海膽刺身十分鮮甜,而活赤貝爽爽地都好味。我見識少,後來後來先知原來即日食既金目鯛係叫地金目鯛,感覺魚味特出,唔錯!另外朋友都盛讚左口魚邊好好食😋呢度既飯已溝左醬油,所以食既時候不用點醬油也可以。另外本鮪丼定食都好吸引,估唔到佢用上吞拿魚的四個部位,分別有赤身、中拖羅、大拖羅和面頰肉,能夠一次享用四個部位,相當驚喜!尤其是面頰肉,好似係第一次食,感覺爽黎又有點彈性,但始終還是比較喜歡中拖羅、大拖羅,魚油感重,入口即化,好正啊!以呢個價錢有八片刺身再加埋三文魚子,超值!