1K
2019-02-17 385 瀏覽
今日星期五Happy Friday 同老闆四處搵美食,今次去咗銅鑼灣軒尼詩道澳門逸園中心7樓嘅「大藏季節料理」食lunch,老闆請食lunch一定要食好d。餐廳環境幽靜,裝修以木製傢俬為主充滿,好有日本風情味。坐位方面有普通位置、吧檯及卡位, 座位闊落舒適,好有私人空間。午市餐牌選擇有刺身、壽司、 天婦羅或 飯類等等,而且定食套餐包括前菜、沙律、茶碗蒸蛋、味噌湯同餐茶,餐茶有咖啡或橙汁。前菜方面都相當精緻,有海帶配青瓜同車厘茄,爽甜醒胃,仲有南蠻漬,魚肉硬身,都算ok la。味噌湯好夠熱,而且味道很鮮甜順喉,材料十足,有昆布、香蔥、魚肉及豆腐等等 ,真係好好飲,有驚喜。我最愛食茶碗蒸蛋, 雞蛋好滑溜,有香甜肉味及足料,很不錯。我叫了雜錦定食,有海蝦、縞縿魚、縞蝦、金目鯛、鰈魚、帶子同海膽。海膽超新鮮甜美,帶點清甜海水味,唔駛講咁新鮮一定由日本空運來港。鰈魚就鮮甜中帶點清新,帶子好甜,食得出十分新鮮;縞縿似紅衫魚,魚肉夠爽口彈牙,好有鮮魚味,非常優質。呢個套餐仲有天婦羅架,食材有蝦、茄子、香菇同大葉,香脆不油膩,叫埋杯熱咖啡我很滿意。 我老闆就叫咗大藏便當,用三個抽桶櫃仔裝上,好特別同好

午市餐牌選擇有刺身壽司、 天婦羅或 飯類等等,而且定食套餐包括前菜、沙律、茶碗蒸蛋、味噌湯同餐茶,餐茶有咖啡或橙汁。

我最愛食茶碗蒸蛋, 雞蛋好滑溜,有香甜肉味及足料,很不錯。

我老闆就叫咗大藏便當,用三個抽桶櫃仔裝上,好特別同好靚呀,櫃桶瓷器製造份量十足,個抽桶櫃仔都幾重,而且仲畫上日本風味的圖案,呢個真係用嚟打卡一流。

睇睇三層有咩食物先,第一層是金目鯛、鰈魚、帶子。第二層是加洲卷、甜蝦壽司及油甘魚壽司,第三層是魚生飯有海膽、三文魚籽同香蔥吞拿魚腩同玉子蛋。

老闆同我講款款食物都好優質尚盛,呢個大藏便當有齊鮮、甜、甘香,魚肉超超超爽甜, 雖然當中有加州卷比較普通咗少少,但其他食材非常優質彌補番呢個小問題啦~老闆食飽後叫杯橙汁,大家食食飽飽回公司再工作囉!
  • 大蔵壽司便當