2022-10-31 1396 瀏覽
又係食在元朗系列,星期日放假約個老友食晚餐,知佢都鍾意食日式燒肉,又唔想食黎食去都係牛字頭既連鎖店,就特登搵到呢間近朗屏屯馬線既涎燒肉店,交通非常方便。餐廳門面就好大,但入面就唔算話特別大,大約50個位左右啦,晚上6點半左右到都已經有6-7成客人,由於今日係walkin黎安排左坐吧枱,吧枱幾高下枱底有個籃俾你擺袋,另外仲有即棄圍裙,幾貼心,店內環境都幾舒適位與位之間唔會好迫,抽風都尚算可以唔會煙霧瀰漫,坐吧枱仲可以睇到師父切肉既情況,都係一種藝術。睇下餐牌啦,今日揀個睇落幾抵食既2人套餐,$538呢份餐仲有和牛食,就揀左呢份。麵豉湯落單無幾耐就上左3樣頭盤,湯黎講就比較咸少少,材料都唔多幾粒豆腐,普通野啦。茶碗蒸蒸蛋幾香有蛋味,食落都幾滑,不過材料都不多,味道就還可以啦。角切雜錦魚生柚子汁沙律沙律菜都算幾新鮮,魚生粒都有好幾款,其中螺肉我覺得最好食幾甜,鋪面果d蟹籽就好似腥少少。燒肉拼盤主菜黎啦,有5款肉,除左和牛同薄切果款牛板腱係4件,其餘都有6件,份量算是ok,肉都經過解凍,唔似有d燒肉店有時上枱時件肉仲係冰既,呢方面幾好,同埋某d肉無經過調味,所以更可以食到肉整本身既肉味,不過重

麵豉湯
茶碗蒸
角切雜錦魚生柚子汁沙律

麵豉湯,茶碗蒸,角切雜錦魚生柚子汁沙律

燒肉拼盤
主菜黎啦,有5款肉,除左和牛同薄切果款牛板腱係4件,其餘都有6件,份量算是ok,肉都經過解凍,唔似有d燒肉店有時上枱時件肉仲係冰既,呢方面幾好,同埋某d肉無經過調味,所以更可以食到肉整本身既肉味,不過重口味既朋友可能會覺得爭少少,店家提供既醬汁味道都不算好濃,個人覺得點鹽食更可提昇肉既味道。

蔬菜及野菌拼盤
蔬菜類都有好幾款,份量不少,比較特別係店家會提供埋溶左既牛脂肪,建議我地搽一層係d蔬菜度再燒會更香,呢個食法果然好好,1黎無咁易燒燶,2黎香好多,係暫時食過既燒肉店第1間提供呢種食法,加分。

白飯
套餐跟飯,望落唔似係珍珠米,但食食下又見d飯粒幾圓下,唔知係咪溝米呢,食落都幾唔錯軟硬適中。

熱情果特飲,薄荷荔枝特飲
我同老友各揀一杯唔同既,我就要熱情果,味道酸酸甜甜加左梳打水,都幾好飲。

壺漬牛肋條
食完個套餐我地覺得仲爭咁d,於是叫左款牛肋條,壺漬醃過牛肋條好入味,有3條,肉質都算軟腍,肉味都有,重口味既老友話呢個最好食喎

壺漬牛肋條

整體黎講呢餐我個人非常滿意,價錢都不算貴,服務方面都幾好店員都好有禮貌解答客人既問題,以後食日式燒肉又多個選擇啦。

麵豉湯,茶碗蒸,角切雜錦魚生柚子汁沙律