2023-10-06 76 瀏覽
近排天氣太熱,胃口唔大,食面就最岩啦。今次黎湄南食船面。首先整杯熱泰式奶茶先侍應姐姐非常貼心,會提醒泰式奶茶本身有煉奶,可以先飲少少,再決定額外加糖。奶茶香濃又順滑,本身都夠甜,唔駛再額外加糖。燒豬頸肉豬頸肉燒至有少少焦香,又香又脆。唔駛點醬都已經夠味,加上自家製酸辣汁,味道昇華。醬汁有少少辣,又酸酸甜甜,幾惹味,而且會令豬頸肉食落冇咁油膩。另外,豬頸肉就算點炸物用的酸甜醬都好夾架。泰國特色小食拼盤蝦餅-外脆,內爽口彈牙魚餅-口感較腍,充滿各種泰式香料味,雖然有少少辣,但幾惹味春卷-材料以素為主,有粉絲、木耳絲、紅蘿蔔絲。味道不會太咸,配合酸甜醬食剛剛好。雞棗-即雞肉丸,同魚餅一樣有香料調味,而且仲有粉絲架重頭戲-湄南大船面啡色的湯底濃郁又香,八角味較突出,感覺師傳有用心機花時間烹調。就咁飲湯都好味🤤所以我就冇落其他調味料啦,大家可以自行加辣油、辣醋等等。令人驚喜的是,船面當中綠色的配料唔單止有蔥,仲有通菜粒,大大增加口感。選用的美國牛肉片幾有牛香味,但個人覺得有少少生,建議怕生的朋友可以浸一浸湯底先食。Anyway,我最欣賞工作人員友善的服務態度和貼心,例如會主動問小食嘅醬汁夠唔夠,
近排天氣太熱,胃口唔大,食面就最岩啦。
今次黎湄南食船面。

首先整杯熱泰式奶茶先

奶茶香濃又順滑,本身都夠甜,唔駛再額外加糖。

燒豬頸肉

豬頸肉燒至有少少焦香,又香又脆。
唔駛點醬都已經夠味,加上自家製酸辣汁,味道昇華。
另外,豬頸肉就算點炸物用的酸甜醬都好夾架。

泰國特色小食拼盤

蝦餅-外脆,內爽口彈牙

魚餅-口感較腍,充滿各種泰式香料味,雖然有少少辣,但幾惹味

雞棗-即雞肉丸,同魚餅一樣有香料調味,而且仲有粉絲架

重頭戲-湄南大船面

所以我就冇落其他調味料啦,大家可以自行加辣油、辣醋等等。

Anyway,我最欣賞工作人員友善的服務態度和貼心,例如會主動問小食嘅醬汁夠唔夠,手機落單有冇問題呀,又有禮貌,又有笑容,讚👍

附上餐牌: