2023-04-07
《BIFTECK》法文嘅意思就係牛扒,從字面上就得知佢地係主打優質靚牛肉。平時出面普遍都係煎牛扒,依間餐廳就力求創新,結合主廚係法、日、意嘅廚藝經驗炮製出獨特風格,令到平時食牛扒刻板嘅印象加添新鮮感。今次我就試左6 courses 《Soirée Gastronomique à BIFTECK – Printemps》日本紅蟹肉豆腐奶凍奶凍部分用左乾冬菇、昆布、米醋、柚子汁及木魚湯熬製而成的高湯,而上面嘅啫喱係用蘑菇柚子醋製成,突顯蟹肉嘅鮮甜味。依款前菜可適合配上Louis Balincourt香檳,清新又開胃。焗日本生蠔配紫菜牛油日本直送空運優質生蠔,配搭紫菜牛油。蠔身飽滿又大隻,蠔味濃郁。配搭美國嘅白酒Chardonnay又係人生一大樂事。慢煮日本A5和牛臀肉沙律採用左日本A5和牛臀肉以月桂葉及橄欖油經過45分鐘慢煮,中間再放上日本生雞蛋和秘製日式燒汁。食之前先攪拌日本生雞蛋,蛋醬包裹住A5和牛臀肉,令到口感更加幼滑。波士頓龍蝦帶子意大利麵龍蝦肉同帶子肉都新鮮又彈牙。值得一提嘅係意大利麵同醬汁係自家製。醬汁用左櫻花蝦XO醬,充滿咸香嘅味道。慢煮澳洲M9和牛牛小排肉質非常軟腍,充滿牛
日本紅蟹肉豆腐奶凍
焗日本生蠔配紫菜牛油
慢煮日本A5和牛臀肉沙律
波士頓龍蝦帶子意大利麵
慢煮澳洲M9和牛牛小排
肉質非常軟腍,充滿牛肉味和牛脂香。鍾意靚牛肉嘅人就一定唔可以錯過。
芒果山椒雪芭
見到用山椒做甜品都好驚喜,芒果雪芭香甜又內有芒果肉,另外山椒又有少少辣味,充滿層次感。
BIFTECK
香港灣仔皇后大道東202號QRE