2021-09-07
今晚黎到位於永光中心既壽司櫻食飯,餐廳好有日式風格。今次我地叫左個Omakase,順便同大家分享下我既食評。Omakase Gin $1280自製蘿蔔,薑及蒜頭蘿蔔好爽口,薑好入味,蒜頭用上木魚花調味,好好味。前菜豆腐配麻醬和蟹膏等等,好特別,鮑魚就煮得好入味,有海鮮鮮甜味,最後係溫泉蛋,好滑,有蛋香。真鯛配上柚子皮同醬汁,入口好清新,好味。油甘魚好肥美,第一片上面有魚子,入口有好香魚油香,刺身亦好厚。太刀魚入口好彈牙,魚肉配上蕃茄蒜蓉醬,好好味。粒貝爽口彈牙,海水味濃郁,仲好鮮甜。鰹魚魚肉上面用左醬汁,魚肉好肥美,魚香味好濃郁,好味。舞茸菇清湯清湯好香,菇味道唔算太濃,好飲。炸金鯛外皮炸得好脆,魚肉嫩滑,魚肉香味好特出,非常好味。另外亦有炸過既米,好特別。金目鯛魚較魚肉好滑,有魚油香味,成個菜色亦都擺得好吸引。右口魚右口魚燒得好香,配上右口魚邊。魚油濃郁,好好味。鯖魚魚味好特出,上面有昆布等等,味道好豐富。拖羅魚味同油分好特出,上面仲有白蝦,好味。北海道白海膽海膽好多,味道好濃好,十分鮮甜,入口即化,好好味。牡丹蝦有蝦頭膏,蝦子同烏魚子,好濃味,好好味。魚奶湯有豆腐,魚肉等等,個湯唔
Omakase Gin $1280
自製蘿蔔,薑及蒜頭
蘿蔔好爽口,薑好入味,蒜頭用上木魚花調味,好好味。
前菜
真鯛
配上柚子皮同醬汁,入口好清新,好味。
油甘魚
好肥美,第一片上面有魚子,入口有好香魚油香,刺身亦好厚。
太刀魚
入口好彈牙,魚肉配上蕃茄蒜蓉醬,好好味。
粒貝
爽口彈牙,海水味濃郁,仲好鮮甜。
鰹魚
魚肉上面用左醬汁,魚肉好肥美,魚香味好濃郁,好味。
舞茸菇清湯
清湯好香,菇味道唔算太濃,好飲。
炸金鯛
金目鯛魚較
魚肉好滑,有魚油香味,成個菜色亦都擺得好吸引。
右口魚
右口魚燒得好香,配上右口魚邊。魚油濃郁,好好味。
鯖魚
魚味好特出,上面有昆布等等,味道好豐富。
拖羅
魚味同油分好特出,上面仲有白蝦,好味。
北海道白海膽
海膽好多,味道好濃好,十分鮮甜,入口即化,好好味。
牡丹蝦
有蝦頭膏,蝦子同烏魚子,好濃味,好好味。
魚奶湯
有豆腐,魚肉等等,個湯唔算太濃,但有淡淡魚香。
紅豆奶凍
奶香好特出,好香滑,唔會太甜。
整體黎講,壽司質素非常好,每一款都好有心思,味道好特出,今餐食得好開心。