2018-03-21 30 瀏覽
今日過左銅鑼灣玩國泰搞既禁機票活動,可惜唔中唯有去大坑食餐好,填補失落既心情。行經Bovini Steakhouse & Bar,見到個餐牌都唔錯,價錢都可接受,所以就入左去啦。餐廳唔算大,主要以黑白做主題,兩邊牆又掛左啲畫,幾有風格我同男朋友一人點左一個set dinner,係Classic American Pan Grill。先黎左個餐包,呢個包同平時食果啲蒜蓉包唔同。呢個包有啲法包既口感,一咬非常脆,但中間非常軟餐湯係New England Clam Chowder,新英格蘭周打蜆湯。麵包入面放湯幾得意,每啖都滲透住麵包香,稍為刮少少麵包出黎送湯,有點似飲酥皮湯既感覺,個湯用料亦都有誠意,有鮮甜蜆肉Side dish方面揀左Salted Mushroom。啲菇切粒炒,好易咀嚼每粒都炒得好入味,好香口食肉獸既男朋友主菜揀左14oz USDA Ribeye ($498)佢話塊肉眼扒煎得剛剛好,內裡肉嫩,筋位唔韌,好欣賞我揀左Mixed Seafood Pan Grill($568)其實係海鮮雜薈,相當豐富,有原隻龍蝦,扇貝固然交足貨,但我最欣賞係魚塊,好滑無腥味,啖啖魚香另一個si
今日過左銅鑼灣玩國泰搞既禁機票活動,可惜唔中

唯有去大坑食餐好,填補失落既心情。

餐廳唔算大,主要以黑白做主題,兩邊牆又掛左啲畫,幾有風格

Side dish方面揀左Salted Mushroom。
啲菇切粒炒,好易咀嚼

每粒都炒得好入味,好香口

佢話塊肉眼扒煎得剛剛好,內裡肉嫩,筋位唔韌,好欣賞

另一個side dish係Jacket Potato。
個烤薯仔配埋啲芝士奶油仲有風乾左既煙肉一齊食,味道好夾,薯仔幾有咬口

今餐最尾緊係一人一個甜品做終結

我揀左Strawberry Cheesecake Sundae
芝士唔會太漏,士多啤梨唔酸

男朋友係朱古力控,所以佢揀左American Chocolate Sundae,佢話朱古力味濃
唔錯
2018-03-08