餐廳: 魚一壽司 (教育路)
資訊:

2023-02-22 723 瀏覽
魚一壽司呢間日本菜已經encore 咗好幾次,佢係區內一間出名性價比高,而且好有人氣嘅日本菜,每次經過都會見到有好多人排隊;前排經過元朗想食日本野,又想去食魚一啦~同類型搜尋︰#heyzoeat元朗 #heyzoeat日本菜軟殼蟹卷 (四件) HK$32每次食日本野都必嗌嘅軟殼蟹卷,咬落去外軟內脆,配埋粒粒蟹籽一齊食,口感好好,好食~火灸三文魚 (兩件) HK$18散叫咗兩款火灸壽司,火灸過嘅三文魚配埋沙律醬一齊食,香口好食~火灸左口魚 (兩件) HK$18另外一款係左口魚,火灸左口魚一直都係all-time favorite,微微燒過嘅左口魚更加有油香味魚一焦糖鵝肝壽司 HK$76呢個焦糖鵝肝壽司係佢地嘅 signature ,又係每次黎都會食;鵝肝味好香,上面仲有層薄薄嘅焦糖,咬落去外層脆脆地配埋鵝肝嘅texture一齊食,好意外咁出奇地夾~ 和風肥牛鍋 HK$58嗰日唔想食咁多生冷野,所以就叫咗個肥牛鍋黎食,本身係跟飯嘅,但感覺好似配烏冬夾啲就轉咗做烏冬啦;平時食呢啲鍋除咗放幾塊肉係上面,之後就會成碗係菜;但呢個鍋每樣都好平均,肥牛嘅份量都足夠,仲有娃娃菜、豆腐同金菇等其他配料,
魚一壽司

軟殼蟹卷 (四件) HK$32

火灸三文魚 (兩件) HK$18

火灸左口魚 (兩件) HK$18

魚一焦糖鵝肝壽司 HK$76

和風肥牛鍋 HK$58
嗰日唔想食咁多生冷野,所以就叫咗個肥牛鍋黎食,本身係跟飯嘅,但感覺好似配烏冬夾啲就轉咗做烏冬啦;平時食呢啲鍋除咗放幾塊肉係上面,之後就會成碗係菜;但呢個鍋每樣都好平均,肥牛嘅份量都足夠,仲有娃娃菜、豆腐同金菇等其他配料,食完呢個鍋個人暖笠笠~

芝士玉子燒 HK$48
呢個芝士玉子燒好邪惡,玉子燒口感偏滑,入面夾住大量芝士,一拎起玉子燒就有拉絲嘅效果;上面仲有蟹籽作為點綴,都幾加分~

整體感覺
魚一性價比真係幾唔錯,叫咗好多樣野食價錢都唔太貴,係會再encore 嘅一間日本菜