2023-07-07
元朗嘅寿司源,晚市Omakase Set都只係$1080起,當中包括高級食材,連熟成都有!而師傅亦keep住換飯,全晚嘅壽司都係保持最佳嘅享用溫度,值得一讚!Omakase Dinner Set $1280前菜一品、刺身三款、壽司七貫、和食兩款、一品料理兩款、手卷、味噌湯、甜品前菜係清甜多汁嘅北海道白粟米、精緻嘅菠菜卷蛋、同埋白滑嘅牛奶蒸蛋,good start!是日漬物係酸薑、醬油漬牛蒡、同埋wasabi淮山,作為間場相當合適,師傅好樂意幫手refill,正!白烏賊壽司九州嘅白烏賊切條後更見軟糯可口,少少岩鹽同埋青檸汁,唔錯!白蝦壽司富山灣特產,柚子皮同埋紫蘇花,同白蝦嘅甜味互相輝映!帶子刺身北海道嘅帶子真係肥大肉厚,一半加少少柚子皮,帶出清甜嘅感覺!另一半係傳統嘅Wasabi同埋青檸汁,放大帶子嘅鮮味!北寄貝壽司北海道嘅活北寄貝,一拍即收縮,好新鮮!間八壽司和歌山嘅間八好肥美,又爽口,加少少博多薑蔥蓉,份外惹味!右口魚刺身同樣來自北海道嘅右口魚,薄切後卷返炙燒過嘅魚邊,燒出嘅魚油混和醬汁之後,再加返落去,食盡晒右口魚嘅精華,十分出色!松葉蟹迷你飯有齊北海道松葉蟹嘅蟹肉、蟹膏,加埋三
Omakase Dinner Set $1280
白烏賊 壽司
九州嘅白烏賊切條後更見軟糯可口,少少岩鹽同埋青檸汁,唔錯!
白蝦 壽司
富山灣特產,柚子皮同埋紫蘇花,同白蝦嘅甜味互相輝映!
帶子 刺身
北寄貝 壽司
北海道嘅活北寄貝,一拍即收縮,好新鮮!
間八 壽司
和歌山嘅間八好肥美,又爽口,加少少博多薑蔥蓉,份外惹味!
右口魚 刺身
松葉蟹迷你飯
有齊北海道松葉蟹嘅蟹肉、蟹膏,加埋三文魚籽同埋海膽,鮮上加鮮!
縞蝦 壽司
同樣來自北海道嘅直間條甜蝦,加埋炙燒過嘅蝦頭肉、蝦膏、同埋蝦籽,既甜美又惹味!
蓮藕餅天婦羅
炸到爽脆嘅蓮藕,中間係彈牙甜美嘅蝦肉餡,真係幾好味!
雞白湯
內含大量白舞茸同埋雞肉,清香之中又有少少雞油嘅油香,唔錯!
大拖羅 壽司
乾式熟成咗21日嘅和歌山紀州大拖羅,薄切三片,筋位完全柔化,魚味更見濃厚,仲age咗浸清新嘅芒果味出嚟,極具特色!
柔煮八爪魚
八爪魚炆煮3個鐘以上,連蘿蔔都一樣腍甜可口!
鰆魚 刺身
炙燒晒咁多面之後再厚切,加入茗荷、蘿蔔蓉、同埋特製酸汁,肉質柔嫩帶脂香!
海膽軍艦
北海道馬糞海膽,十分鮮美,餘韻悠長!
拖羅蓉手卷
加入拖羅蓉、海膽、魷魚等極鮮材料,再加少少蔥花同埋大蔥碎,每一啖都係濃厚嘅鮮味!
卷物
師傅將甜蝦、貝柱、魷魚、蟹肉、三文魚籽等,製成另一道鮮味十足嘅卷物畀我哋!
味噌湯| 甜品
以赤味噌湯、日本蜜瓜、同埋豆腐雪糕十勝紅豆最中餅作為ending!