2024-04-09 327 瀏覽
去咗一間日式coffee shop ,叫做Find The Way,環境、裝飾同埋餐具都好有日式coffee shop嘅感覺,可能因為間舖頭比較細,所以有最低消費,平日每人最少一杯嘢飲,假日每人至少一杯飲品加一個食物,兩個人叫咗一個熱香餅、焦糖雞蛋布丁、一杯iced Cappuccino同一杯 iced 日式皇室奶茶,所有飲品同食物都係喺你面前整,可以俾你欣賞到成個整飲品同食物嘅過程,整體嚟講,飲品比較優勝,做兩杯飲品都睇得到店員好認真,好有心,每一樣材料嘅份量都用個磅去磅,但做得好快好熟手,令你感覺店員用磅係對飲品嘅要求好高而唔係唔熟手,加冰過程係連多餘嘅水份都要先倒走,Cappuccino咖啡味幾香濃,打出嚟嘅奶泡都打得好細緻,甜度適中,至於杯日式皇室奶茶,同港式奶茶好唔同,茶味雖然唔濃郁,但係茶味同啲奶味好融合,淡淡嘅奶茶味唔濃烈,但係清香細滑,感覺又係另一種風味,熱香餅賣相好日式簡約,一個厚厚嘅熱香餅,加上煮過微熱嘅方形牛油,自己加糖漿,整體外觀唔錯,但唔夠鬆軟,入面比較實,蛋香亦都唔夠,如果薄身啲煎香啲會比較好,焦糖雞蛋布丁賣相都好好,面頭有cream,加埋個焦糖漿,甜味足夠,但係雞蛋味稍稍不足,但整體味道都唔錯,店員態度亦都好好,而且見到佢哋處理食物認真,點都要加加分,好休閒嘅一個日式咖啡下午茶。
焦糖雞蛋布丁
泡沫咖啡