2023-12-26 751 瀏覽
聖誕節約老友出黎晚餐,我推介佢地試下印度美食,元朗搵到呢間開左唔係好耐既享廚館,主打中東美食,就黎試試啦,晚上6點半無book位既情況下老闆娘話要等等,咁就等有人埋單先入去,大約等左15分鐘,就係門口睇下d餐牌先,發現唔係主打印度野,係地中海特色,大部分食物都合返香港人口味,唔一定係食咖哩。入去坐底小店鋪面唔大,坐滿都係20人左右,位興位之間較為近d,裝修黎講都幾有中東特色,人多時冷氣唔多夠就比較焗少少,老闆娘係香港人,廚師同店員都係外藉人士,其中一位估計係老闆。地中海四式醬拼盤四式醬有中東茄子醬,紅椒合桃醬,中東芝麻醬同鷹嘴豆醬,另跟幾款烤餅,紅椒合桃醬味道就較為濃少少,其餘3隻醬感覺差不多唔係太食得出分別,但搽落d烤餅食又幾得意,幾有特色。印度傳統炭燒香料咖哩雞雞肉燒得唔會好乾,咖哩香料夠入味。克什米爾紅咖哩羊肉羊肉無乜羶味,都幾嫩滑,咖哩汁BB辣度帶香料味,質感算濃,用食加烤餅一流。蒜蓉烤餅由於咖哩係跟烤餅所要另外加,食咖哩唔少得烤餅,呢份蒜蓉烤餅新鮮烤製,底部香脆帶點鬆軟,再加埋咖哩汁真係一絕,食完忍唔住再叫多份牛油烤餅。雞肉烤串卷呢份雞卷等得比較耐,吹過一次單,都係新鮮製作,

地中海四式醬拼盤

地中海四色醬拼盤

印度傳統炭燒香料咖哩雞
雞肉燒得唔會好乾,咖哩香料夠入味。

雞肉烤串卷
呢份雞卷等得比較耐,吹過一次單,都係新鮮製作,雞肉餡料非常之多,好足料,餅皮比較油,調味料落得太重我覺得好咸,食完係咁飲水,有d失色,另外跟左薯條就好新鮮,加返dd分。

雞肉炸串卷

印度奶茶
特色飲品唔多,主要都係氣水同港式飲品,比較有特色就係呢杯馬莎拉茶,有少少薑味同香料味,唔算好重。

印度拉茶

整體黎講食物都係新鮮製作,人多時上菜可能會慢少少,但一定新鮮,呢度d烤餅同咖哩我幾欣賞,係份卷餅太咸,價錢方面唔算貴,人均都係百幾蚊,另外有d驚喜係聖誕期間堂食仲有折。

地中海四色醬拼盤
印度拉茶