2021-10-02
喺元朗嘅優質鐵板燒唔多,朋友介紹我呢一間譽鐵板燒, 喺水邊圍邨嗰邊嘅煌府惠康對面,佢話個性價比超高,今日難得放假就同伴侶過嚟試下。揀咗個櫻一人前套餐,套餐包括沙律、燒魚、帆立貝、鵝肝、特定牛肉、麵豉湯、炒飯同埋甜品,有夠抵食。前菜係哈密瓜藍莓 parma ham 配金柚汁,用 parma ham嚟襯哈密瓜就食得多,估唔到用埋藍莓同埋金柚汁嚟配襯整個食味就截然不同,哈密瓜同我前幾日食嗰個夕張蜜瓜味道一樣,用料新鮮。北海道帶子,新鮮北海道帶子底下嘅係海膽汁,非常 creamy,帶子面頭嘅係三文魚籽同埋面頭自家調配嘅黑松露,帶子嘅鮮甜同埋三文魚籽嘅鹹鮮再配以少少黑松露嘅香氣,簡直係神來之筆。白甘鯛,甘鯛魚通常會連埋魚鱗一齊炸脆嚟食,只見廚師喺將甘鯛魚放落去油炸之前用溫度槍來回探測咗數次,確保達到最佳溫度,製作嚴謹認真,盡顯對烹飪嘅執著。所以出嚟嘅成品魚肉嫩滑到不可開交,魚皮粒粒酥脆,口感豐富,就咁食都已經相當享受,若然加上底下嘅明太子汁 一齊食就更加係畫龍點睛;伴碟嘅龍珠果同四季紅同時起到刺激同埋清新味蕾嘅效果,相當過癮。鵝肝,呢度嘅鵝肝同其他鐵板燒餐廳嘅唔同,廚師會喺差唔多煎熟鵝肝嘅時候喺
鵝肝,呢度嘅鵝肝同其他鐵板燒餐廳嘅唔同,廚師會喺差唔多煎熟鵝肝嘅時候喺上面灑上一粒粒好粗身嘅白糖 ,再用火槍將佢哋燒成焦糖,鵝肝香氣撲鼻,口感豐腴,同面頭薄脆嘅焦糖一齊食簡直係屈機,旁邊嘅日本鳥取梨極度清甜,啱啱好一洗鵝肝為口腔帶嚟嘅油份。
美國封門柳,喺封門牛柳粒左手邊嘅係鹽漬昆布,右手邊黃色嘅係即磨山葵油醋汁,廚師叫我哋如果覺得唔夠鹹就夾少少鹽漬昆布嚟一齊食,先至猛然醒起頭先廚師喺封門柳鐵板燒上面係無落過一滴鹽嘅,喺用昆布之前牛味盡顯 ,用咗昆布之後除咗吊起咗個鹹味之外仲有少少昆布嘅鮮香,非常美妙。
最估唔到連最尾簡單嘅麵豉湯同埋炒飯都有驚喜,呢度嘅麵豉湯係用蝦殼同煲,未放入口已經聞到陣陣嘅蝦味,有蝦味嘅麵豉湯都係第一次飲到,層次感豐;炒飯粒粒分明,本身已經係穩打穩紮嘅基本功,廚師巧妙地配上三文魚籽,又令到整個炒飯推上另一個層次。
甜品有芝士雪糕同埋開心果雪糕,前者芝士味道濃厚,配襯埋新鮮熱辣嘅焦糖多士,冰火交融令人異常滿足,為今日嘅鐵板燒畫上一個完滿嘅句號。