2023-10-17 57 瀏覽
就位置黎講真係有啲山旯旮,朗屏站出去仲要起碼行多十幾分鐘,近工業區、整車附近,佢就係正個新落成朗壹廣場下面,我諗佢第日主打都係個到返工嘅人。蘭王蛋香葉辣肉碎飯 $78★★★★☆呢到食物嘅份量好足,中午去食都好多選擇,呢個飯幾惹味足料,撈完個飯肉碎都好平均。有香葉味但唔會太辣。撈埋個少生熟蘭王蛋,啲蛋液撈飯一流。泰式燒豬頸肉飯 $75★★★★☆豬頸肉份量超級多,邊邊位燒到有焦香感,食落爽彈,肥瘦剛好。配埋佢個酸辣汁食一流。餸飯一流鮮蝦粉金邊粉 $78★★★★☆金邊粉炒得算乾身,但都保留少少濕潤感,呢到個金邊粉就偏向酸甜味出啲,個人幾鍾意呢個口味。蝦用左鮮蝦整去哂殼,食落爽口彈牙。濕炒肥牛河粉 $78★★★☆☆呢個就不過不失,預期味道。河粉唔算煮到好軟爛,肥牛就普通牛肉。覺得整體個醬汁味道冇去到好突出。青咖哩燒雞扒飯 $82★★★☆☆青咖哩個味道唔錯幾好,重椰香味道,撈飯一流,但嫌佢個醬汁就稀左少少。燒雞扒都幾軟滑,但食落唔可以同個咖哩融為到一體,雞扒同個汁分開咁。炸蝦餅(8件) $58★★★★☆炸蝦餅開半有成8大件,小食黎講幾抵食。蝦餅熱辣辣,炸到外脆內彈,食落唔算超級多粉好膠感。串燒雙
蘭王蛋香葉辣肉碎飯 $78
泰式燒豬頸肉飯 $75

鮮蝦粉金邊粉 $78
濕炒肥牛河粉 $78

青咖哩燒雞扒飯 $82

炸蝦餅(8件) $58
串燒雙拼(6串) $68
★★★★☆
分別叫左豬同雞,兩款都好正!雞肉算係幾嫩,豬肉就正常。但食泰式串燒當然係食佢個沙嗲汁,好香濃沙嗲,加埋勁香花生味,夾小小椰香,正!
迷你芒果糯米飯 $24
★★★☆☆
午市套餐可以加錢叫,但佢真係超級迷你版,如果唔太飽,一個人食哂完成唔係問題。首先個糯米煮得幾煙韌軟糯,食落仲有椰香味,但唔會太甜,幾好。但芒果就太酸,叫左幾份都同樣係咁酸,但食緊個陣理應係當造。

🌟總括:味道唔錯,份量足。不過係位置真係幾偏遠,住附近又有揸車都可以食,但跨區就冇需要。