2016-05-24
其實元朗依家有好多好野食, 中西日韓意法日要乜有乜, 今日特別想食串燒 拉麵。 於是走左去屋企附近間野川拉麵 ,小小既店舖坐滿人客 。平時通常會飲兩杯啤酒 , 食下野傾下計 ,難得今日想試下佢地既日本靜岡綠茶可樂, 淨係聽個名都覺得好特別 ,唔知係乜野味道呢? 綠茶同可樂好難想像到會可以制成為同一枝產品, 日本人的 想像力 豐富, 新奇創新, 總會給人帶來驚喜 。味道就像有汔既綠茶加左 可樂味,綠茶味較重, 比平時可口可樂較為小甜。頭盤點左泰式生蝦 ,生蝦新鮮彈牙,肉質結實 ,泰式辣汁 屬於偏辣, 不會太酸。食完生蝦, 青瓜生菜 沙律 撈埋泰式辣汁食 味道又是另一番滋味。而家 通貨膨脹乜都貴過人 ,49蚊 1碟生蝦,老實講真係未食過超平喔~燒三文魚頭是一整個三文魚頭連同兩邊腮位 上碟,大大份。 外層魚皮 燒到帶點焦香, 而且三文魚肉厚肥美 ,肉質嫩滑, 魚香撲鼻,令人食指大動雞皮同雞軟骨燒到卜卜脆,佐酒一流🍻建議上面自己再加點7味粉,更加香口惹味牛舌更是食串燒必點燒物之一 就是愛他 口感 爽脆 彈牙,不會太油膩豬頸肉 經過燒烤 油脂滲出, 肉汁豐富,我們還留起了 剛才食生蝦的泰式辣醬,
於是走左去屋企附近間野川拉麵 ,小小既店舖坐滿人客 。
建議上面自己再加點7味粉,更加香口惹味
就是愛他 口感 爽脆 彈牙,不會太油膩
地獄湯底 屬於 中辣味道, 配料很豐富, 大量粟米 ,筍, 黑木耳 ,紫菜…糖心蛋更是一整隻
和牛 浸完濃濃嘅湯底,還很鮮嫩,牛味很重 ,juicy多汁
大愛