2023-08-27
週末去咗元朗探朋友順便飲飲食食,晚餐朋友帶咗我去食中式串,串燒係正宗嘅四川風味,有提供唔同辣度選擇,小辣我同朋友唔係好食得辣都食得到,餐廳都好細心,有提供「小火爐」幫啲串燒保溫,讓食客可以慢慢食,最意外係串燒店嘅炒米粉同水果茶竟然好出色,呢間小店值得再度光顧。500ml Hoegaarden七點前生啤有happy hour優惠,食串燒點可以唔飲啤酒,二話不說先嚟兩杯生啤先。家鄉炒米粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️朋友話炒米粉係必食之選果陣我有啲懷疑,覺得佢講笑,試過之後我都十分同意炒米粉係必食之選。米粉炒得乾身唔油膩,每條米粉沾到調味料炒得好均勻,配料有生菜絲、叉燒絲、炒蛋同蔥,配料雖然簡單但搭配得好好,叉燒同炒蛋嘅香味令到米粉嘅味道好豐富,生菜絲既可以增加口感又可以食起上嚟冇咁乾。茄子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️茄子熟得好透,皮肉好容易就分離咗出嚟,茄子肉嫩多汁,香甜嘅茄子燒熟稍作調味就已經好夠味,孜然香同蔥香令整體變得更惹味。秋葵+雞中翼+羊髀肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️秋葵新鮮爽嫩,味道正常。雞中翼外皮焦香,雞肉嫩滑,孜然味更添風味。羊髀肉軟腍,羊膻味同孜然味係天作之合,似係東北食到嘅地道風味。芫茜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芫茜打邊爐就食得多,燒
500ml Hoegaarden
家鄉炒米粉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
茄子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
秋葵+雞中翼+羊髀肉 ⭐️⭐️⭐️⭐️
芫茜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
芫茜打邊爐就食得多,燒芫茜都係第一次食,本身想像芫茜燒完之後會燶曬,結果冇燶之餘仲保留到原本嘅碧綠,味道都比想像中好,結果我哋食咗兩串。
韮菜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
印象中燒韮菜係串燒嘅靈魂,每次食中式串燒都必點,呢度嘅韮燒同樣出色,肥美嘅韮菜燒完都仲juicy多汁,韮菜獨特嘅味道同孜然味係絕配,重口味朋友嘅至愛。
北海道活元貝⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
元貝煮完之後好多汁,加咗粉絲可以索咗元貝嘅鮮甜味,一啲都唔浪費,元貝大大粒,食落鮮嫩彈牙,最重要係唔腥。
牛舌+菠蘿 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大大舊厚切牛舌食落軟腍,滿口都係牛脂香,孜然香同輕微嘅辣度令到油膩感減輕,牛舌香味大大提升。菠蘿燒後酸甜多汁,可以中和返肉食嘅油膩感,係最好嘅一道菜。
水果茶⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
去到尾段,朋友稍有醉意唔敢再飲啤酒,於是轉咗飲水果茶,綠茶底配以豐富嘅水果蘋果、血橙、火龍果、菠蘿,水果嘅香甜配合咗綠茶嘅清新,整體非常解渴清暑,結果好有驚喜。