2022-10-06 459 瀏覽
又係入元朗搵家姐,當然要順便去搵食。可惜時間有啲趕,入到元朗已經7:00pm,所以最後決定外賣返家姐度一齊食。落咗車行入教育路搵下食乜好,諗諗吓家姐話都係食牛雜牛腩河粉麵,快靚正穩陣。行咗個路口就見到呢間「龍朝牛雜牛腩專門店」,睇落唔錯、價錢唔貴,咁就試吓佢啦。鍾意食牛嘅我,成日都好恨食崩沙腩,不過可遇不可求,因為吾係度度有,有又唔一定夠靚仔。而且好多鋪都供應量有限,晏的去食都沽清。為食嘅我都即管多口問仲有冇崩沙腩,Yeah ~ 今日真好彩,居然仲有崩沙腩,吾使諗即叫碗《崩沙腩河》($42),外賣一定分湯上免得河粉淋晒。返到屋企打開,真真有驚喜,目測好靚仔,食落肉質同筋位都炆得恰到好處。配上唐芹蔥花、冬菜提升味道,夠曬滋味。可惜太急,忘記拎辣椒油。家姐食《牛雜河》($38),牛雜分量足,味道正常水準。家姐大讚除咗河粉夠爽滑,佢最欣賞係果兩舊蘿蔔,又甜又嫩又入味喎。另外跟餐油菜(加$7),凍奶茶(加$7)。菜心、奶茶都ok 嘅,老老實實認真覺得真係平靚正。不過因為外賣加上分湯,所以外賣盒另加左$6,埋單合共$96 。下次有時間一定要坐低慢慢食,應該仲正。餐廳仲有提供外賣火鍋配料及辣椒油等

崩沙腩河

餐廳仲有提供外賣火鍋配料及辣椒油等,價錢都係吾貴抵食。遲啲天氣凍,屋企打邊爐都不妨可以買啲返屋企試下。

2022-10-03
5 分鐘 (堂食)
崩沙腩河
  • 崩沙牛腩河