2022-05-02
好有格調嘅一間餐廳🤍🖤一入門口已經俾佢嘅英倫風裝修吸引住了,係街入面比較突出嘅一間餐廳。入到去更加安排咗一個近水吧位嘅位置俾我哋,望住佢哋酒櫃上嘅植物裝飾,食都食得心曠神怡啲☺️👍今次我哋叫咗兩個lunch set:Couple Kitchen All Day Breakfast Set呢個ADB係同傳統嘅有啲唔同,佢用咗fish and chips代替咗一般嘅多士,配上火腿扒同煙肉、炒蛋同其他嘅基本食材,造就咗呢個十分豐富嘅combo😎加多70蚊仲可以有埋龍蝦,大胃王可以挑戰下🤣Chef’s Special 呢個廚師精選其實係一個特式pasta,餐牌上括住咗Sichuan Style,因為呢個意粉係都真係有少少辣🌶佢嘅醬汁主要係用蟹肉煮成,配上辣椒粒,青口同魷魚,食落都幾特別,同其他一般嘅意粉唔同,係有佢嘅獨特性喺度。同埋佢嘅青口同魷魚數量都唔少,相當滿足🤘Sauteed Brocolini額外加嘅一個小食。長柄西蘭花比較少食到,相對哋比較瘦長,而且都要相當多嘅牙力。今次佢哋用嘅係蒜蓉炒嘅方式,有少少似食緊炒菜心,對於我呢個蔬菜愛好者簡直係恩物😽隨餐佢仲會附送餐包餐湯。餐包係好傳統嘅甜
今次我哋叫咗兩個lunch set:
Chef’s Special
Sauteed Brocolini
隨餐佢仲會附送餐包餐湯。餐包係好傳統嘅甜餐包,有點意外,因為而家好少餐廳會用佢嚟做餐前包了,有點懷舊嘅感覺🙀另外我哋仲叫咗杯「無中生柚」,名就很得意,飲落都好易入口,有少少似檸檬茶嘅變奏版,夾雜住西柚味,可以用嚟消膩👍
題外話:雖然佢叫Couple’s Kitchen,不過唔係淨係couple先入得㗎,見到都好多閨密屋企人一齊嚟食,絕對十分friendly🫶