2023-11-30
再訪元朗一定要搵番特色美食,繼上次烤魚,見到附近有間水煮酸菜魚專食川湘菜式,望落裝修又幾精緻,今晚決定係佢喇😁坐底無耐,已經爆場,相信質素一定有保證✨酸菜桂花魚 (小辣)仲有鱸魚選擇,但今次揀左桂花魚,貪其肉質會較實有彈性。首先湯頭既酸度同鹹味都恰到好處,我最怕個湯校到又酸又鹹,依個入口balance唔口渴,要激讚👍🏻魚肉明顯有先走油,嫩滑、無骨又唔會一夾就散,仲食到魚既鮮味,「例牌」size但酸菜同魚肉份量都好足,仲有粉絲墊底索湯,簡直係酸菜魚界天花板,酸魚控一定無投訴😋✨涼拌花甲 (小辣)花甲本身肉質鮮美,柔嫩鮮甜,味道微辣又帶d酸爽,仲沾滿大量蒜蓉,每啖都香濃入味👍🏻✨手撕包菜 (小辣)雖然只係炒蔬菜,但一上枱就香氣四溢👀(究竟係咩秘技呢🤔)入口小辣,椰菜又脆嫩又爽口,味道濃但唔會覺好油膩,讚👍🏻✨蒜香炒茄子 (走辣)見手撕包菜咁出色,即刻叫多個菜😂竟然用左獨子蒜再加大蒜片同炒,茄子快炒仲保持鮮艷既紫色,而且食到超有鑊氣,無叫錯😂✨泡椒炒肥腸 (小辣)依味用上醃過既辣椒,屬於唔會太辣,而且唔酸既泡椒。肥豬腸好香嫩,加上西芹、萵筍同唐芹同炒,惹味到爆,送飯下酒一流👍🏻
✨酸菜桂花魚 (小辣)
✨涼拌花甲 (小辣)
✨手撕包菜 (小辣)
✨蒜香炒茄子 (走辣)
✨泡椒炒肥腸 (小辣)