2021-02-26 56 瀏覽
今日收工突然間心血來潮,想去食個火鍋因為而家有返晚市咁就約女朋友去元朗搵好嘢食!今次就揀咗「老闆火鍋冰室 」!雖然喺元朗大家都記得喺豐年路輕鐵站行過去係最近㗎,去到大大個招牌好易搵到,雖然佢係火鍋冰室但係一啲都唔重油煙味,每個位置都好闊落同埋裝修都好有格調令你坐喺度食嘢一啲都唔覺得係打邊爐!反而好有懷舊嘅感覺!雖然佢呢度都有雞煲揀,但係食得太多都好悶,所以今次就揀咗胡椒豬肚湯加半隻雞再加火鍋配料!胡椒豬肚雞窩個湯底一上到真係香到不得了,落足材料之餘個湯底都十分入味,酸菜豬肚再加埋半隻雞已經令到入味嘅湯底十分濃郁,再配合埋火鍋真係一流!金菇木耳娃娃菜今次揀咗呢幾樣蔬菜類火鍋配料,冰室都好細心有得俾你揀一碟或者半碟,令到你可以睇清楚個份量再加其他嘢食有多啲選擇,然而搬碟嘅份量都夠兩個人食,材料都好新鮮娃娃菜都好鮮甜!蟹子魚滑仲有叫咗呢個蟹子魚滑,拎到上嚟望住個魚滑,真係好足料,每個魚肉都沾滿咗蟹子,食落彈牙爽口簡直口感一流!雪花肥牛重頭戲就係雪花肥牛啦,佢嘅選擇一樣有大碟同埋細碟,當然兩個人撐枱腳一定食大碟牛喇,不過估都估唔到佢係厚切嘅雪花肥牛,雖然佢係厚切但係一啲都唔韌,雪花均勻仲有啲爽

胡椒豬肚雞窩

金菇木耳娃娃菜

蟹子魚滑

雪花肥牛
重頭戲就係雪花肥牛啦,佢嘅選擇一樣有大碟同埋細碟,當然兩個人撐枱腳一定食大碟牛喇,不過估都估唔到佢係厚切嘅雪花肥牛,雖然佢係厚切但係一啲都唔韌,雪花均勻仲有啲爽口嘅感覺,不過每一件都要淥耐啲因為佢厚身,所以食落去都十分之飽!

總括嚟講兩個人食左都差不多$500 ,但係真係非常非常之飽,可以建議大家如果兩個人撐枱腳記得可以叫細碟嘅份量咁就可以揀多啲同自己食啦!