2019-06-02 39 瀏覽
✨今日同朋友係元朗試咗間泰國菜。叫咗泰式炒金邊粉、軟殼蟹咖喱、薄餅同椰青,性價比都幾高咖,唔錯😚😚。✨ 泰式炒金邊粉 👧🏻 個金邊粉幾有泰國風味,係甜甜地嘅。金邊粉上菜時係被一塊蛋皮包住,側邊仲有唔同配料,有芽菜、蔥條、砂糖、辣椒粉同花生碎。去過其他泰國餐廳食金邊粉,都唔會有呢堆配料,所以好有驚喜。個金邊粉熱辣辣,個粉都好滑下,味道幾好食。金邊粉本身有唔同嘅配料:有類似魚片條嘅配料、紅蘿蔔絲,份量都幾多下,所以幾飽肚的。✨ 軟殼蟹咖喱 👧🏻 軟殼蟹份量好多,我同朋友兩個人都食唔曬。軟殼蟹系預先炸過ge,所以好香脆。個咖哩唔系辣個隻,系偏甜個隻,幾特別,都幾多汁下,所以食落唔會好乾。裡面仲有幾多配菜,有紅蘿蔔、蘿蔔同豆角,唔會淨係食軟殼蟹咁齋。✨ 薄餅 👧🏻 個薄餅煎得好脆,好香口。點埋個咖哩一齊食會好夾。一份有4塊,唔算好貴,都幾飽肚。✨ 椰青👧🏻 椰青水好清甜。個日出門嘅天氣都好熱下,涼浸浸嘅椰青水好解渴。裡面d椰肉都幾易刮出來 ,可以食得曬,所以唔會有野嘥。

✨ 泰式炒金邊粉

✨ 軟殼蟹咖喱