2021-03-06
元朗有幾間出名嘅泰國菜餐廳,今次朋友就提議食mint🇹🇭什錦小食(細)🍴小食拼盤長期都係我嘅必叫list,依個什錦小食有炸蝦餅、炸魚餅、雞肉沙嗲、豬肉沙嗲、春卷、蝦片,份量啱2人share👫炸蝦餅魚餅都鮮味彈牙沙嗲燒得恰到好處,醃料惹味得嚟亦冇完全蓋過本身嘅肉味不過春卷就實咗啲,綜合嚟講屬於中上水準👍班蘭咖哩魚🥘咖哩魚賣相十分精美,條魚本身都幾大條又唔多骨,容易起肉,而且呢款咖哩係唔辣嘅,咁就可以食到多啲魚嘅鮮味,另外叫咗薄餅嚟點咖喱汁🫓馬拉盞通菜🥬餐牌第一頁介紹咗餐廳用嘅泰式香料同埋蔬果係來自自家農田,本來想特別食下有機菜,可惜嗰晚賣晒,唯有叫番馬拉盞通菜,馬拉盞嘅鹹鮮味啱啱好😋椰青, kirin ichiban frozen beer🍺餐廳係半開放式設計,雖然係食泰國菜,但幾有酒吧嘅氛圍,適合放工嚟輕鬆下,又或者一班friend慶祝生日(嗰晚咁啱就有兩枱🤣)
什錦小食(細)🍴 小食拼盤長期都係我嘅必叫list,依個什錦小食有炸蝦餅、炸魚餅、雞肉沙嗲、豬肉沙嗲、春卷、蝦片,份量啱2人share👫炸蝦餅魚餅都鮮味彈牙 沙嗲燒得恰到好處,醃料惹味得嚟亦冇完全蓋過本身嘅肉味 不過春卷就實咗啲,綜合嚟講屬於中上水準👍
班蘭咖哩魚🥘 咖哩魚賣相十分精美,條魚本身都幾大條又唔多骨,容易起肉,而且呢款咖哩係唔辣嘅,咁就可以食到多啲魚嘅鮮味,另外叫咗薄餅嚟點咖喱汁🫓
馬拉盞通菜🥬 餐牌第一頁介紹咗餐廳用嘅泰式香料同埋蔬果係來自自家農田,本來想特別食下有機菜,可惜嗰晚賣晒,唯有叫番馬拉盞通菜,馬拉盞嘅鹹鮮味啱啱好😋