2019-03-27
西關大少大家聽得多,西關粥可能第一次聽,呢度係一間充滿廣州懷舊風情既小店~充滿懷舊感覺的金漆招牌呢度主打咸湯圓、粉仔、粥品、手拉腸粉等⋯⋯每款都標榜自家製!而呢度啲粥既款式都比較特別,同一般粥店好唔同,例如有西洋菜陳腎粥、蕃茄粥等⋯⋯全部即叫即做!我個人比較喜歡蕃茄牛肉粥,每次黎都必點!粥底好綿,再加上新鮮蕃茄、蛋花,真係好好味!🤤牛肉都好滑!牛腩河粉今次係第一次叫,普通,唔算特別。平時叫開牛腩腸粉,都係腸粉比較好食,佢係潮式造法,啲餡料放係面,不是包在腸粉內,啲腸粉好薄,吸哂啲牛腩汁,好正!煎粽又係唔係度度食到既野,要切開佢煎得唔鬆散又香口,應該好花功夫!呢度既食物真係每一樣都充滿誠意!個粽兩邊煎到金黃色,脆脆地,再沾小小糖食,真係好好味,未試過真係要試下!另外都好想推介佢個咸湯丸,今次無叫,但之前食過都覺得好味,配上大量蔬菜,好健康,又好足料㗎!p.s. 呢度星期一休息㗎!
充滿懷舊感覺的金漆招牌
我個人比較喜歡蕃茄牛肉粥,每次黎都必點!
粥底好綿,再加上新鮮蕃茄、蛋花,真係好好味!🤤牛肉都好滑!
呢度既食物真係每一樣都充滿誠意!
p.s. 呢度星期一休息㗎!